Crvenogrli plijenor u ninskoj laguni

Ninsku lagunu u kojoj su dom pronašle brojne ptičje vrste ovih je dana posjetio rijedak pernati gost. S dalekog sjevera došao je onamo ugrijati se i jedan maleni gnjurac.

Polja ninske solane, plitku obalu i obližnju močvaru vole mnoge vodene ptice selice. Jedna se ondje rijetko viđa - crvenogrli plijenor. Pred našom kamerom se skrio, no pozirao je ljubiteljima ninskoga prirodnog carstva.

Dosta je druželjubiv miran. Dobar je lovac, vidio sam da se dobro snalazi ovdje s našom ribom. Sad je mlad, kad se pretvori u mužjaka starijeg kompletno se promijeni - siva glava crveni vrat, prekrasna jedna ptica, kaže fotograf Marin Stulić.

Dolazi s dalekog sjevera. Gnijezdi se u Kanadi, na Aljasci, u Skandinaviji. Zimu provodi na moru. Rijetko stiže do obala Jadranskog mora, a još manje do Dalmacije.

Uz drevnu kulturnu baštinu i pješčane plaže, Nin turističku ponudu gradi i na tzv. birdwatchingu, odnosno promatranju ptica. U Ninu pripremaju i novi promidžbeni film upravo o ptičjem svijetu i prirodnoj baštini. Očekuju da će ih, kada se pretvori u ljepotana s crvenom kravatom, ponovno posjetiti i pernati gost s dalekoga sjevera.