Uživajte u proljetnicama, nemojte ih brati!

I u zimskim mjesecima, s prvim zrakama sunca i temperaturama iznad ništice pojavljuju se prvi vjesnici proljeća. Visibabe nerijetko niču okovane snijegom i najavljuju buđenje prirode, ali danas ih više nema.

Međutim tu su druge, isto tako lijepe i važne proljetnice kao što su šumarice, jaglace, zatim ljubičice i mnoge druge. I izuzetno su važne zato jer su prve u eko sustavu koje sadrže nektar i pokretač su čitavog tog kola prirode, objašnjava Martina Glasnović, ravnateljica javne ustanove Zeleni prsten zagrebačke županije.

Priroda se odlučila poigrati godišnjim dobima pa smo snijega imali i krajem ožujka, ali proljetnicama nije naštetio. Mehanizam preživljavanja ipak može prekinuti ljudska ruka. Ako želite uspomenu fotografirajte, jer vas čuvari prirode mogu novčano kazniti.

Ako volite cvijet nemojte ga ubrati jer u trenutku kada ga uberete on počinje umirati pa onda treba ga pustiti ako ga volite da bude i da smisao ljubavi nije u tome da je u vlasništvu nego u tome da nešto cijenite pa ga prepustite. Tako da ako vidite proljetnice uživajte i fotografirajte ali ostavite i onima koji dolaze iza vas, poručuje Kristijan Brkić, ravnatelj parka prirode Žumberak, Samoborsko gorje.