U Pragu je završio 8. Gavranfest

Na 8. Gavranfestu, jedinom europskom kazališnom festivalu posvećenom živućem autoru, u 5 dana publika je imala prilike vidjeti 7 predstava po tekstovima Mire Gavrana u produkcijama kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.

Sedam kazališnih predstava, promocija Gavranovih knjiga te međunarodni okrugli stol o Gavranovu književnom djelu na kojemu su govorili redatelji, teatrolozi glumci, producenti i prevoditelji koji su se u svom radu susretali s njegovim djelima – bile su programske linije 8. izdanja festivala.

Gavranfest je zaista festival s jakim dramskim komadima autora koji se nametnuo i Europi i svijetu. Tajna njegova uspjeha je i u tome što ne sudi, ne kritizira, ne svrstava se ni na mušku, ni na žensku stranu, on samo promatra,  kaže glumica i redateljica Jana Janěkova.

Gavranovi tekstovi diljem svijeta imali su više od 300 premijera, vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja, a prevedeni su na četrdesetak jezika. Imam jednu prednost kad prevodim tekstove Mire Gavrana na češki jezik - tako mogu biti prvi koji se smije,  komentira prevoditelj, izbornik i producent Gavranfesta František Karoch.

Tu je ona draž kazališta gdje se kazalište razlikuje od filma i televizije, jer svaka predstava je iznenađenje, a kako ja imam sreću da su ovdje neke predstave koje igraju desetak godina, onda možemo vidjeti kako iz godine u godinu one rastu, mijenjaju se i postaju nešto drugo,  napominje Miro Gavran.

Ovaj festival je u stvari praznik kazališta i sa sigurnošću mogu tvrditi da češki gledatelji željno očekuju Gavranfest i sljedeće godine,  zaključio je direktor 8. Gavranfesta Nenad Bojić.

Festival koji je pokrenut godine 2003. u Trnavi u Slovačkoj preselio se prvo u Krakov, a od 2016. godine održava se u Pragu.