Prijenos La Traviate iz Osla na mrežnoj stranici HNK-a Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu pripremilo je glazbeno-scensku poslasticu - izravni prijenos Verdijeve opere "La Traviata" u produkciji Norveške opere i baleta iz Osla, koja će se večeras moći besplatno pratiti na mrežnoj stranici nacionalnoga teatra.

Kako se ističe u najavi, prijenos je dio europskoga projekta OperaVision, kojem se zagrebački HNK priključio opernim kućama koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati svojoj publici putem internetskog prijenosa.

Cilj je projekta razvijati novu kazališnu publiku, a jedna od platformi je web stranica www.operavision.eu koja osim snimki predstava donosi zbirke raznih video materijala, priča i dokumentaraca povezanih s operom, kao i mogućnost otkrivanja bogatog repertoara umjetnosti glazbe i riječi starog četiri stoljeća.Projekt je pokrenula organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala, a nakon velikoga uspjeha projekta Operna platforma, koji je do sada privukao više od tri milijuna gledatelja svih uzrasta.

Oba projekta sufinancirana su sredstvima iz EU fondova Kreativna Europa koji osigurava rad OperaVisiona do prosinca 2020. godine.

U projektu surađuje 30 partnera iz 18 zemalja: Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

Izravni prijenos La Traviate na mrežnoj stranici HNK-a Zagreb počinje u 20 sati.