Novi uspjeh Ruđerovih znanstvenika

Chemical Science - najprestižniji časopis u izdanju Kraljevskog društva za kemiju objavio je rezultate istraživanja znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji su razvili novi instrument za neposredno praćenje temperature reakcijske smjese tijekom mehanokemijskog procesa.

Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu doktori znanosti Krunoslav Užarević i Ivan Halas iz Laboratorija za zelenu sintezu Zavoda za fizičku kemiju osmislili su novi instrument, ključan za istraživanje u Mehano kemiji.

Mehano kemija spada u Zelenu kemiju. Mehano kemija je na neki način definirana kao vršenje kemijskih reakcija primjenom mehaničke sile. Znači iz potrebe da se ti reaktanti otapaju bez potrebe za puno otapala. I vrlo je čista, uz vrlo malo otpadnih tvari, pa se samim time prije nekih 25 godina izrazito snažno počela istraživati baš u području Zelene kemije, objašnjava Dr.sc. Krunoslav Užarević, voditelj laboratorija za Zelenu sintezu.

Mehano kemija kao dio Zelene kemije značajna je u farmaceutskoj i cementnoj industriji. U proizvodnji modernih materijala ima prednost nad sintetskom kemijom, jer ne koristi otapala i time čuva okoliš.

Za neposredno praćenje temperature reakcijske smjese tijekom mehano-kemijskog procesa od ključne je važnosti novi precizni instrument koji je nastao kao produkt istraživačkog rada i suradnje između znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Nova oprema koju smo razvili je jedinstvena u svijetu i omogućila je po prvi put vrlo precizno mjerenje temperature i praćenje promjene temperature tijekom mehanokemijskih reakcija, kaže dr.sc. Ivan Halas.

Precizni instrument značajan je doprinos naših znanstvenika za daljnja istraživanja i mjerenja u mehano kemiji. Čestitke!