Besplatan pregled autosjedalica

Sutra, 15. travnja 2018. od 10.30 do 12 sati na parkiralištu Tower Centra u ulici Janka Polić Kampova 81 udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90% nosamo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10% do 20%, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

U dvanaest godina djelovanja, udruga je organizirala više od 220 besplatnih pregleda, na kojima su Rodini educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 3.500 autosjedalica.