13. travnja 1941. - Sovjetsko-japanski pakt o nenapadanju

Nakon iznenađujuće Hitlerove pobjede na zapadu, nacistička je diplomacija u rujnu 1940. i službeno uspjela organizirati vojni savez agresivnih fašističkih država u Trojni pakt. Britancima i Amerikancima bio je to dokaz kako se ''tri gangsterske države'' udružuju da osvoje svijet. Tako je i bilo, iako se u tekstu pakta govorilo o miru i blagostanju naroda u okvirima nekakvog "novog poretka".

I Moskva je s nelagodom gledala na novi savez, ali ne zadugo. Na opće iznenađenje, sovjetski vođa Staljin i japanski ministar Yosuke Macuoka 13. travnja 1941. potpisali su pakt o neutralnosti, jedini ugovor kojeg se Japan držao do svojega sloma, a koji je presudno djelovao na tijek svjetskog sukoba.

Sovjetski savez oslobodio se opasnosti s istoka, a Japan je dobio slobodne ruke da se zarati na Pacifiku. Oba pregovarača majstorski su se pretvarali: srce su pokazali na dlanu, a bodeže držali u rukavu!

Na večeri u Kremlju oduševljeni Staljin grlio je i ljubio Japance, te im osobno nosio tanjure s hranom. ''Banzai za cara'', uskliknuo je u zdravici laskajući Macuoki: ''Vi ste Azijac, a to sam i ja!'' I potomak japanske feudalne obitelji toliko se razdragao da se predstavio kao ''moralni komunist''. Staljin je Macuoku osobno ispratio na kolodvor i još jednom izgrlio ''azijske pobratime''!

Zbog vlastitih interesa partneri su se zaista držali ugovora. Kad je Hitler zatražio od Japana da napadne SSSR, Tokio je to odbio, pa su sovjetske divizije iz Sibira slomile Nijemcima zube nekoliko kilometara ispred Moskve i ojačale druge Staljinove bojišnice.

Preokret se dogodio tek u završnici rata. Suočen s porazom, Japan je zatražio Staljinovo posredovanje, ali je dobio navještaj rata neposredno poslije američkih atomskih napada na Hirošimu i Nagasaki. Staro azijsko bratstvo nestalo je, donijevši Staljinu velik dobitak uz najmanje ulaganja!

U samo dva tjedna sovjetska je armija s lakoćom slomila posrnule japanske snage i oslobodila Manđuriju koju je još 1905. carska Rusija izgubila u ratu s Japanom.