Kako bebi olakšati grčeve?

Prvih nekoliko mjeseci u ulozi roditelja vrijeme je kada zabrinutost ne prolazi i kada je s bebom sve savršeno u redu, a pogotovo ako beba neutješno plače po nekoliko sati i tako danima.

U potrazi za odgovorima roditelji nemali broj puta posežu za internetskim forumima na kojima izmjenjuju iskustva i traže savjete. Na žalost ili na sreću ovakve priče nisu ništa neobično, a zapravo je riječ o grčevima ili kolikama koji se javljaju kod svake pete bebe u dojenačkoj dobi.

Grčevi kod dojenčadi jedna su od najvećih misterija života bebe. Jednako često se javljaju kod prvorođenih beba i onih kasnije rođenih. Također se jednako često javljaju kod beba koje se doji i onih hranjenih formulom.

Najčešće se javljaju poslijepodne, ali pravila nema, mogu se javiti tijekom cijeloga dana, a ni trajanje nije uvijek jednako. Ako je dijete inače zdravo, ako redovito jede i dobro napreduje, što je većinom slučaj, grčevi su bezopasni.

Grčevi se javljaju oko šestog tjedna bebinog života, a prestaju oko 4 mjeseci starosti. Zbog isključivanja bilo kakve bolesti ili opasnog stanja, svakako je preporuka dijete odvesti liječnicima.

Prvi korak u tom pristupu djetetu je objasniti roditeljima što je i umiriti roditelje. Ako to nije dovoljno, ako ne pomaže, od svih ovih biljnih i drugih pripravaka, za veliku većinu njih nije dokazano da pomažu. Jedino što bi moglo pomoći su probiotici i to jedan soj Lactobacillus reuteri, za kojega je dokazano da pomaže djeci koja su dojena i koja imaju grčeve, objasnila je doktorica Zrinjka Mišak, spec. dječje gastroenterologije.

Suprotno raznim napisima koji se mogu naći na spomenutim internetskim forumima ili portalima – nema položaja za koji je dokazano da će bebi sigurno olakšati tegobe. Također, prehrana majke ne utječe na pojavu grčeva, osim kada je u podlozi grčeva alergija.

Iako znanstveno nije dokazano kao pomoć bebi roditelji mogu pokušati masirati trbušćić, pripremiti joj toplu kupku, odvesti ju u vožnju. Jednom kada su isključena opasnija stanja sve što roditelji zapravo mogu je oboružati se strpljenjem i čekati da grčevi prođu.