23. travnja 1916. - Rođen Ivo Lola Ribar

23. travnja 1916. u Zagrebu se rodio Ivo „Lola“ Ribar, hrvatski i jugoslavenski političar, partizanski dužnosnik, narodni heroj i jedan od simbola borbe protiv fašizma.

Bio je sin uglednoga hrvatskog političara, doktora Ivana Ribara, prvog predsjednika Skupštine Kraljevine SHS, poslije dužnosnika AVNOJ-a. Sudbina cijele obitelji Ribar je tragična.

Rat je preživio samo otac Ivan, a osim Lole ubijeni su njegova supruga Tonkica i drugi sin, Jurica. Smrtno je stradala i djevojka Ive Lole, Sloboda Trajković koju su na osnovi ljubavnih pisama fašisti uhitili i smaknuli. Mladi Ribar studirao je u Parizu i Ženevi, a u Beogradu je završio pravo. Snažnog karaktera, priključio se komunističkom pokretu i s lakoćom okupljao studentsku, seljačku i radničku omladinu pa ga je Josip Broz Tito ubrzo postavio na čelo SKOJ-a.

Često zatvaran nastavio je djelovati u ilegali. Pod njegovim su se vodstvom u svim krajevima Jugoslavije organizirali prvi savezi antifašističke omladine. Tijekom rata postao je član Vrhovnog štaba i sudjelovao u organiziranju partizanskog pokreta. U listopadu 1943. Lola je oslobođen dužnosti sekretara SKOJ-a kako bi predvodio prvu vojnu misiju u inozemstvo. Tijekom ukrcavanja delegacije u zrakoplov nad Glamočkim poljem iznenada se pojavio mali njemački izviđački avion koji se obrušio na nepokretni cilj.

U napadu je uz Ribara poginulo sedmero ljudi, a njegova smrt ostala je obavijena velom tajne. Navodno su Nijemci preko doušnika iz samog vrha partizanskog pokreta imali saznanja o polijetanju delegacije. Štoviše, neki sumnjiče i samog Broza, navodeći kao razlog karizmu mladog Ribara koja je s vremenom mogla zasmetati prvog čovjeka Partije. Iako objavljeni stenogrami razgovora Broza s obavještajcem Josipom Kopiničem podgrijavaju te sumnje, Vladimir Velebit, koji je preživio napad iz zraka, u memoarima je tvrdio kako je njemački avion naletio posve slučajno. Ribar je proglašen narodnim herojem, podizani su mu spomenici i biste, njegovim su imenom nazivana tvornice, društva i ulice. No raspadom Jugoslavije sjećanje na ovog nekad omiljenog ratnog junaka postupno je iščezlo.