24. travnja 1910. - Rođen Marijan Dragman

Jedna od malenih zelenih ulica na zagrebačkom Jarunu, koje inače nose imena po zagrebačkim sportašima, dobila je ime po Marijanu Dragmanu, danas malo poznatom Zagrepčaninu.

Nekadašnji instruktor i pročelnik Alpinističke sekcije Hrvatskog planinarskog društva Marijan Dragman rodio se 24. travnja 1910. Član Hrvatskog planinarskog društva postao je 1920. kada je imao samo 10 godina. Čim je 1936. osnovana Alpinistička sekcija tog društva, Marijan se među prvima učlanio. Iste je godine pri toj sekciji osnovana i „Izvježbana momčad za spašavanje“ koja se skrbila o unesrećenim planinarima. Ta je ekipa bila začetak današnje zagrebačke Gorske službe spašavanja.

Marijan Dragman penjao se po Kleku. Velebitu, Julijskim i Kamniškim Alpama i održavao predavanja o planinarstvu i alpinizmu s dijapozitivima u boji na kojima su bile fotografije što ih je sam izrađivao. Fotografije nisu bile samo edukativne nego i visoke umjetničke kvalitete zbog čega je na fotografskim natjecanjima jednom prigodom osvojio sva tri prva mjesta! Zahvaljujući izvrsnoj fizičkoj kondiciji, Dragman se bavio hrvanjem i boksom. Koliko je i tu bio uspješan potvrđuje podatak da je 1935. postao prvakom Hrvatske u boksu u poluteškoj kategoriji. Malo je poznato da je veliki sportaš imao još jednu strast – slikanje! Iz njegova opusa ostalo je 36 slika, većinom ulja na platnu raznih veličina, grafika, reprodukcija i originala otisaka.

Marijan Dragman je početkom 1945. uhićen zbog suradnje s partizanskim pokretom. Na putu iz Lepoglave u Jasenovac gubi mu se svaki trag. Tada je imao 35 godina. Osim ulice na Jarunu, i nekoliko planinarskih staza u Hrvatskoj nosi ime vrijednog Zagrepčanina Marijana Dragmana.