Jedan od najstarijih svjetskih orkestara nastupio u Zagrebu

Jedan od najpoznatijih i najstarijih orkestara na svijetu, Bergenska filharmonija, sinoć je gostovala u dvorani Lisinski - pod vodstvom šefa dirigenta Edwarda Gardnera i uz poznatu rusku solisticu na violini Viktoriu Mullovu.

Svojim izvedbama svaki koncert pretvore u istinsku glazbenu svečanost - orkestar, osnovan godine 1765. u norveškom gradu Bergenu, nastupa u najpoznatijim dvoranama na svijetu. Njihov šef dirigent, Englez Edward Gardner, jedan je od najtalentiranijih glazbenika svoje generacije.

Mi sa sjevera volimo Sibeliusa, Griega... To su naši kućni kompozitori, a ovaj Koncert za violinu i orkestar uistinu je velik i Viktorija to sjajno izvodi. Jednako je s ruskom glazbom. Sviramo je često i bliska nam je srcu,  rekao je maestro Gardner.

Glazbenu večer, koja je počela uvertirom iz 'Romea i Julije' Čajkovskog, a završila Rahmanjinovim 'Simfonijskim plesovima', obogatio je nastup ruske violinistice Viktorije Mullove. Umjetnica svjetskoga glasa svoju je vrhunsku karijeru ostvarila surađujući s najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima.

To je prekrasan koncert, ali istodobno i veoma težak. Sviram ga gotovo cijeli svoj život, do sada vjerojatno i više do stotinu puta, ali uvijek je težak,  priča violinistica Viktoria Mullova.

'Koncert za violinu i orkestar u d-molu' Jeana Sibeliusa izveden je u punoj ljepoti melodije koju je upotpunila virtuoznost po kojoj je Mullova poznata. I Viktoria Mullova i Bergenska filharmonija već su nastupali pred zagrebačkom publikom, a ona ih je oduševljeno nagradila dugotrajnim pljeskom.