Nakon 60 godina opereta 'Kod bijelog konja' u Osijeku

Nova opereta osječkog HNK-a s više od stotinu izvođača oduševila je publiku. Poznato djelo austrijskog autora Ralpha Benatzkog 'Kod bijelog konja' režirao je dubrovački redatelj Robert Bošković.

Uz odličnu dramaturgiju Davora Špićića i dirigenta Mladena Tutavca ova je opereta na osječkoj pozornici ponovo zaživjela nakon punih 60 godina. Ljubavna je to priča puna spletki, dosjetki, strasti, plesa i humora.

Radnju, koja se događa u austrijskom kupališnom mjestašcu na jezeru Wolfgang, redatelj je smjestio u tridesete godine prošloga stoljeća.

Baš se lijepo osjećam sezonu završavamo s jednim ovakvim komadom - operetom koja je na granici mjuzikla. Danas se, naime, izvodi i kao opereta i kao mjuzikl,  kaže redatelj Robert Bošković.

U ovoj opereti, jednom od najomiljenijih djela tzv. srebrnog razdoblja bečke operete, sudjeluje čak 130 izvođača. A samo je jedan gostujući član ansambla. Za mene je ovo prva opereta i prvo gostovanje u HNK-u. I moram reći da se ovdje osjećam više nego odlično,  rekao je Bojan Jambrošić koji tumači ulogu Otta Siedlera.

Glumci iz dramskog ansambla odlični u pjevačkim i plesačkim rolama, a pjevači u glumačkim. Glumački je uloga jako zahtjevna, pjevački ne toliko iako sam morala jedan novi element u pjevanju ubaciti u ovoj predstavi, a to je jodlanje,  ističe Ivana Medić, koja glumi Josephe Vogelhuber.

Ja sam glumac koji je na Akademiji imao sate pjevanja i već tada su mi rekli da me vide u žanrovima kao što su operete i mjuzikli,  napominje Ivan Ćaćić koji je utjelovio lik Leopolda Brandmeyera.

Cjelokupni dojam ove operete zaokružili su i odlična scenografija i prekrasni kostimi - pravi mali Broadway.