Neobičan književni performans u zagrebačkoj Booksi

Kanadski umjetnik Wayne Johnston u životu je puno putovao, a na neka se mjesta i ponovo vraćao. Među njima je i Zagreb. Tu je predstavio svoje zapise i crteže koji istražuju odnos između sjećanja i mjesta i pokazao nam koliko neki prolazni trenuci mogu snažno utjecati na naš život.

Ovaj performans Johnston je dosad izveo u New Yorku, Torontu, Accri i Ženevi, a za Zagreb ga veže ratna 1993. godina: Bio sam ovdje tri tjedna. Kako sam po struci knjižničar, došao sam pomoći uspostaviti sustav dokumentiranja kršenja ljudskih prava,  kaže Wayne Johnston.

Bio sam tada i u izbjegličkom kampu, bilo je mnogo ljudi iz Vukovara. Zagreb je bio i granatiran dok sam bio ovdje. Zračna luka je bila zatvorena. Na kraju sam autobusom otišao u Austriju kako bih se vratio kući u Kanadunastavlja Johnston.

Johnstonovi zapisi, koji su opisani kao poezija u prozi, dokumentaristička proza i priče s razglednica, žele otkriti kako mogu razgovarati prošlost i sadašnjost.

Naša sjećanja su uvijek vezana za određeno mjesto i vrijeme. Kada se vratite nakon mnogo godina, to mjesto se promijenilo ili uopće ne postoji. Tada shvatite koliko ste se i vi promijenili ili su vam se tijekom vremena promijenila i sama sjećanja,  napominje Johnston.

Johnston svojim preformansima na osobnom primjeru pokazuje koliko neki prolazni trenuci i kratke interakcije u nečijem životu mogu imati dugotrajan i snažan utjecaj.