Najveći projekt u povijesti riječkog HNK-a

Trilogija Verdi – Shakespeare - Surian najveći je projekt u povijesti riječkog kazališta Ivana plemenitog Zajca. Tri Verdijeve opere: Macbeth, Otello i Falstaff, nastale prema Shakespeareovim predlošcima, izvode se tijekom mjesec dana.

Ciklus je otvorila premijera Macbetha. Kapitalna Verdijeva djela Macbeth, Otello i Falstaff ostvarena su u cijelosti pjevačkim snagama riječke opere. Povezuje ih i solist Giorgio Surian u trima glavnim ulogama.

Surian prvi put pjeva Macbetha, jednu od najtežih baritonskih uloga: Drago da je došla prilika za tu trilogiju. Shakespeare i Verdi dva su genijalca, tako da je biti u tom društvu veliki izazov,  rekao je operni solist Giorgio Surian.

Falstaff je zadnja opera trilogije u kojoj će uz Suriana u ulozi Alice nastupiti Anamarija Knego: To je posljednja opera koju je Verdi skladao i uistinu je „zafrknuta“ - to je baš prava riječ. Alice kao lik nema arije, nego je sve u nekom govorništvu,  komentira operna solistica Anamarija Knego.

Opere su bile velik izazov za zbor, orkestar ali i dirigente. U ovoj trilogiji imamo jednog Giorgia i tri dirigenta i bit će zanimljivo vidjeti promjene u zvuku orkestra s istim korpusom, ali drugim dirigentom,  napominje ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić.

U tri velika operna projekta riječkog kazališta sudjeluje više od 220 umjetnika. Jedan od razloga što smo se upustili u ovakav projekt je to što smo u protekle tri godine uspjeli razviti ansambl koji je u mogućnosti uvelike vlastitim snagama iznijeti tri iznimno zahtjevna naslova,  ističe dramaturg i redatelj trilogije, intendant kazališta Marin Blažević.

Trilogija Verdi – Shakespeare - Surian počela je subotnjom premijerom Macbetha, slijedi Otello 23. travnja, a završava 7. svibnja Falstaffom.