Senzacionalistički sadržaji mogu utjecati na mlade

U Novinarskom domu održan je stručni skup sudaca za mladež, novinara i stručnjaka za djecu i mladež na temu "Djeca i mediji".

Okupljeni su poručili da mediji u Hrvatskoj djeci nude kvalitetan sadržaj, ali način na koji se izvještava o djeci, mogao bi biti obazriviji.

Ono što mene žalosti je činjenica da o djeci najčešće u medijima govore ili njihovi roditelji ili policija ili učitelji ili netko tko se o njima skrbi ili brine, a najrjeđe zapravo govore djeca sama o sebi, naglasio je prof. Danijel Labaš, Odsjek za komunikologiju na Hrvatskim studijima.

Senzacionalistički sadržaji mogu utjecati na mlade. Znaju to socijalni pedagozi i suci za mladež koji se bave maloljetnim prijestupnicima.

Više se djeca prikazuju kao jadna, bolesna, siromašna, nemoćna. Mladi se češće prikazuju po neprihvatljivim ponašanjima, kao agresivni, nepopravljivi problem, teret društva, upozorava Matea Babić, socijalna pedagoginja Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

Mislimo da im trebamo promovirati nekakve, ja bih rekla, pozitivne sadržaje u kojima će se oni vidjeti i gdje će reći kako je krasno biti dobar novinar, smatra pak predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda Lana Peto Kujundžić.

Pravobraniteljici za djecu prošle je godine stiglo 50-ak prijava povrede dječjih prava u medijima.