Upoznajte biljke i koristite njihove blagodati

U ovo proljetno doba kad priroda počinje bujati, dobro će svakome doći jedna knjiga o ljekovitom bilju. Knjiga je vrlo opsežna, nedavno je izišla iz tiska. Ne samo da pomaže prepoznati biljke, ima mnogo fotografija, nego i daje savjete kako ih iskoristiti spravljajući jelo ili korisne pripravke.

Enciklopedija ljekovitog, korisnog i medonosnog bilja Dušana Savkovića, kako tvrdi i osjeća autor, kruna je i cilj njegova dugogodišnjeg rada kao travara i planinara. Obilazi Hrvatsku i okolne zemlje već desetljećima, proučava, fotografira, divi se prirodi i biljkama i upotrebljava ih za hranu i zdravlje. Ovo mu je dvanaesta knjiga. Tri je izdao samostalno, a devet kao suautor.

Više od 900 fotografija autor je sam snimio. Tu su i začinske, egzotične i industrijske biljke, grmovi, drveće, žitarice, povrtnice, a pomno su opisane i otrovne biljke kojih je čak 415.

Za današnjeg čovjeka najzanimljivije su ljekovite biljke jer su, uz dugovječnost, i bolesti, na žalost sve raširenije.

Gotovo je osamsto uputa za izradu ljekovitih pripravaka, a tu je i 120 kulinarskih recepata te objašnjenja kako proizvesti eterična i druga ulja, sokove, rakiju, vino, pivo i likere.

Nadomak glavnome gradu, u Samoborskom gorju i Žumberku, pravo je bogatstvo ljekovitog bilja. I hrvatski jug, otoci, priobalni pojas i zaleđe bogati su biljem i voćem, pa čak i egzotičnim, koje se sve više uzgaja.