Razotkrivena 'Poderana koljena' Dine Pešuta

Dino Pešut, mladi hrvatski dramatičar i dramaturg, bez obzira na to što mu je samo 28 godina, već je prepoznatljiv na kazališnoj i književnoj sceni. Nakon niza drama, pred nama je njegov prvi roman 'Poderana koljena'.

U romanu Pešut secira vrijeme u kojem živimo, o svijetu koji se mijenja pred našim očima, ali još o mnogo toga što je tek dao naslutiti na Frakturinoj tribini Razotkrivanje.

Mjesto radnje je Berlin, gdje Dino Pešut u posljednje vrijeme živi. Glavni lik Dane Draženović svojevrsni je autorov alter ego, umjetnik mlađe generacije kojeg muče bezbrojni problemi - od odrastanja, borbe s demonima i nerazumijevanja, gradnje karijere i prolaznosti slave, nesretnih ljubavi pa do straha od terorizma.

On je emigrant koji pokušava pobjeći od hrvatskog konteksta da bi tamo ponovno u njega upao u drugom puno širem okviru,  otkriva Dino Pešut, a Seid Serdarević iz naklade Frakture dodaje: U tom smislu je Dino Pešut napisao roman koji ne samo da je bitka za nas danas ovdje, nego je važan i općenito.

Čini mi se da bi on mogao imati uspjeha ne samo kod svoje generacije koju vrlo točno i precizno prikazuje, nego i kod drugih jer pokušava shvatiti što se to događa s milenijskom generacijom,  napominje Serdarević.

U svome romanesknom prvijencu Dino Pešut nastavlja pokazivati književni talent, već potvrđen s čak pet nagrada Marin Držić za dramsko pismo, a njegov Dane Draženović, snažan i ranjiv istodobno, istinski je antijunak našeg doba.

U pravilu je istinito kad kažu da nekad roman piše autora, a ne obrnuto. Na kraju samog romana mi se učinilo vrlo prirodnim da se on okrene prema meni i da se zatvori sa mnom kako bih ja mogao krenuti dalje,  zaključuje Pešut.

Možda poderanih koljena u svojoj spisateljskoj borbi protiv samoće i za razumijevanje, no u medijima, kulturi i književnosti nesumnjivo Dino Pešut uspješno ide dalje.