Glumice „druge kategorije“

Na maloj sceni Kazališta Marina Držića, u teatru Bursa, nastupile su "glumice druge kategorije".

Sve su one, zapravo, odlične glumice - samo su tako nazvale svoju novu predstavu koja govori o glumi i njihovu posebnom odnosu s redateljem Joškom Juvančićem, kojemu su predstavu i posvetile.

Tri glumice - Srđana Šimunović, Izmira Brautović i Nika Lasić - nastupile su u mnogobrojnim Juvančićevim predstavama, pa tako i u Vojnovićevu 'Sutonu', koji je na poseban način prisutan i u ovoj predstavi koja govori u prvom redu o ženama, a onda i glumicama.

U prvom dijelu mi se ustoličujemo kao kraljice egipatske, koje su izbrisane iz povijesti, a kao takve bile su žene koje su vodile zemlju i to uspješno. Zatim dolazimo u drugi dio u garderobi, koji je privatno ogoljivanje,  objašnjava Srđana Šimunović.

Mislim da je igrati sebe bio zapravo najteži dio ovog posla,  kaže Izmira Brautović, a Nika Lasić dodaje: To je jedna čarolija u kojoj smo bile i ostale začarane - ne želimo izaći iz toga.

Bile su i ostale glumice, koje o svojem pozivu u ovoj predstavi progovaraju na zanimljiv način. Omogućavamo publici da vidi što se događa na dan premijere u garderobi, a dan premijere je povezan s našim dragim režiserom Joškom Juvančićem Jupom koji je bio naš profesor i režiser u mnogim predstavama. Zato u trećem dijelu igramo njegov Suton,  napominje Srđana Šimunović.

Što su Glumice druge kategorije - pitanje je koje upućuju publici, koja bi trebala, kažu, dokučiti odgovor do kraja predstave.