Picasso u Đurđevcu

Događaj koji se dugo iščekivao u gradu picoka u Galeriji Stari Grad predstavio je 40-ak Picassovih grafika, ali i 70 djela drugih poznatih svjetskih umjetnika 20. stoljeća.

Tako je putujuća izložba, nakon New Yorka, Pariza i mnogih europskih metropola postala đurđevačka senzacija. Ova jedinstvena izložba dio je projekta započetog uoči 90. rođendana Pabla Picassa.

Dugo se pripremala pa je umjetnik nije doživio. Izloženi su radovi Vasarelyja, Moorea, Lichtensteina i drugih svjetski poznatih umjetnika koji su slijedili Picassa.

Izložba sadrži djela 69 umjetnika. Konačno, je to bila završna mapa koju su objavili berlinski izdavači i u njoj je sabrali gotovo cijelu umjetnost 20. Stoljeća - od nadrealizma pa do minimalističke umjetnosti koja ustvari slavi na neki način Picassa,  objašnjava viši predavač na Aakademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Krunoslav Kamenov.

Posebnost izložbe je i u tome što su izložena i originalna Picassova djela: grafike iz 20-tih godina, crteži, linorezi, ali i vrlo značajan umjetnikov opus iz 50-tih i 60-tih godina te ilustracije za Balzacovu pripovijetku Nepoznato remek djelo.

Ovaj opus zaista predstavlja i presjek grafičkog opusa jednog od najeminentnijih umjetnika 20. stoljeća koji je bio i slikar i kipar i grafičar,  kaže ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Hapavel.

Već prvoga dana, izložba je bila dobro posjećena, a posjetitelji su više nego zadovoljni. Zbog velikog zanimanja javnosti izložba Hommage Picassu u Starome Gradu u Đurđevcu ostaje otvorena idućih šest mjeseci.