Prva međunarodna izložba karikatura za djecu u Hrvatskoj

Međunarodna udruga karikaturista i ove godine u sklopu MIKS-a 2018 organizira međunarodni natječaj – ovaj put tema su gusari. Pokreće se i Međunarodna izložba karikatura za djecu pod nazivom MIKS junior.

Prošlogodišnja 3. Međunarodna izložba karikatura u Sisku (MIKS) bila je najveća smotra karikaturista u svijetu - čak 575 autora iz 80 zemalja poslalo je na natječaj oko 2100 radova,  objavili su organizatori izložbe.

Ove godine tema natječaja su gusari, a izložba će biti otvorena u Gradskom muzeju Sisak 29. lipnja. Članovi međunarodnog ocjenjivačkog suda renomirani su karikaturisti sa svih strana svijeta,  ističu organizatori.

Udruga MIKS ove je godine pokrenula i Međunarodnu izložbu karikatura za djecu, polaznike osnovnih škola. To je prvi puta u povijest da se jedna međunarodna izložba karikatura za djecu održava u Hrvatskoj,  napominje se u najavi događaja. Izložba dječjih radova otvara se 13. lipnja u prostoru Osnovne škole 22. lipanj.

Izložba dječjih karikatura dio je novog projekta Udruge MIKS 'ŠAF – Škola (crtanog) animiranog filma' u čijem su sklopu i cjelogodišnji programi animiranog filma te stripa i karikature.

U suradnji sa svojim međunarodnim partnerima Udruga MIKS ove je godine utemeljila je Međunarodnu godišnju nagradu Zlatno šiljilo. To je prva međunarodna godišnja nagrada za karikaturiste u svijetu, koja je dobila podršku svih važnijih međunarodnih udruga na području karikature, te je već sad nazivaju karikaturističkim Oskarom,  stoji u najavi.