Radman sa svjetskom znanstvenom elitom o starenju

Više od 100 znanstvenika i stučnjaka iz cijeloga svijeta na splitskom MEDILS-u sudjeluje na 1. međunarodnom summitu "Ekobiologija: zašto i što?" Među njima je i Nobelovac Walter Gilbert, a teme su šarolike: od raka kože do starenja - procesa koji posebno zaokuplja osnivača, našeg znanstvenika Miroslava Radmana.

Starost nije bolest, ali uzrokuje mnoge - voli na to podsjetiti Miroslav Radman- od čega ćemo oboljeti -ovisi o tome gdje smo najslabiji: Nekome je karika ovdje pa će puknut, to znači moždani ili srčani udar, nekome je ovdje pa će bit rak debelog crijeva, nekome je ovdje pa će bit Alzheimer i sad, mi pokušavamo shvatiti, razumjet u čemu je slabost karike.

Na prvi summit o ekobiologiji stigao je i vremešni dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, američki biokemičar, fizičar i molekularni biolog Walter Gilbert. Došao je, kaže, naučiti nešto novo. Govorilo se i o raku kože. U visokim postocima imaju ga transplantirani bolesnici. Zašto je tako pokušava dokučiti Peter Karran.

Znanstvenu elitu u Split je pozvao osnivač MEDILS-a. On sam u svojim istraživanjima bježi, kaže, od milijarde vrijednih istraživanja i ugaženih staza. Oni voze Ferrarija, ja vozim biciklu ovdje, ali ja s biciklom mogu ići na kozji put, na kojem Ferrari ne vozi!, uspoređuje Radman. Javnosti je poznat i kao autor "eliksira mladosti", a njegova istraživačka skupina u MEDILS-u proučava starenje ljudske kože!