Kulinarsko zlato

U varaždinskom kraju tradicionalno se pripremaju jela s bučom. Ova visokovrijedna namirnica s vremenom je nepravedno zapostavljena. Ipak, čini se da dobiva na važnosti i na velika vrata ponovno ulazi u kuhinje. Veliku ulogu dobiva i u razvoju turizma čemu pridonosi i nova knjiga recepata za jela s varaždinskim bučinim uljem."Kulinarsko zlato" epitet je kojim u varaždinskom kraju tepaju bučinom ulju. Specifičnog i zanimljivog okusa, nutritivno bogato, neizostavno je u kuhinjama sjeverozapadne Hrvatske. A priznanje mu je odano i prvom knjigom recepata kojima je upravo bučino ulje glavni sastojak.

Jela koja su se vrtjela kroz neke recepture moje prošlosti, vrte se danas kroz pripremanje jela u kuhinji, a daju potencijal da prema trendovima u gastronomiji mogu biti potencijal za kreativne kreacije u gastronomiji na temu bučinog ulja, izjavio je Damir Crleni, kuhar i autor knjige recepata.

Jela u ovoj kuharici osebujna su. Ima ovdje svega, od slanih do slatkih delicija. Poticaj svima da u kuhinji i prehrani više pozornosti daju buči.

Glavni cilj Varaždinske županije u ovoj priči je bučino ulje i sve proizvode od buče učiniti prepoznatljivima i brendirati ih. A da su ovaj put svi pošteno zapeli svjedoči i nedavno ponovno aktiviranje udruge "Varaždinsko bučino ulje". Svi se nadaju da će zajedničkim naporima ovo "crno zlato" vratiti na zasluženo, posebno mjesto u gastronomiji.