U Planini Donjoj najvažnija udruga u selu su vatrogasci

U Planini Donjoj pokraj Kašine najvažnija udruga u selu su vatrogasci. U njima sudjeluju članovi iz baš svakog domaćinstva. Ovog proljeća pripremaju se za posjet bratskih društava - vatrogasaca iz Slovenije.

U Planini Donjoj na istočnim obroncima medvedničkog Prigorja ljudi su baš kakvi trebaju biti. Vole svoj kraj i trude se da uvjeti života budu što bolji, rado prihvaćaju druge i sretni su da im netko dođe pa i ostane. Koriste se svim resursima koje su im ostavili njihovi stariji i unaprjeđuju ih. Tako najviše rade vatrogasci koji, usto što spašavaju živote i imovinu, postaju i društvena pa i kulturna okosnica mjesta.

DVD Planina Donja osnovano je 1947. godine na inicijativu mještana. Prošle godine proslavili su sedamdesetu obljetnicu. Prvu opremu kupili su svojim novcem, a gotovo cijeli dom također su izgradili dobrovoljnim radom.

Odonda u društvo ulaže Vatrogasna zajednica Grada Zagreba pa im je kupila vozilo za brdske predjele u koje stane 400 litara vode, dovoljno za početno gašenje požara. Zamijenilo je traktore kojima su se prije vozili.
Vatrogasci surađuju s domaćim i inozemnim vatrogasnim društvima. Stalno se doškolavaju i podučavaju mlade. Iako nemaju mnogo požara, ipak su u petnaestak intervencija na godinu nužni. Upozoravaju ljude da ih, posebno u kasno proljeće, obavijeste kada žele paliti korov jer su takve akcije potencijalno vrlo opasne.