Slatki snovi Pauline Jazvić

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne sanja "slatke snove", koja nema očekivanja i nadanja, koja nema, kako ih umjetnica Paulina Jazvić zove - "Sweet dreams". Tako je naslovljena i njezina izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Ružičasti su snovi, ali od šećerne vune pa su se već tijekom izložbe - počeli topiti. Paulina Jazvić s pet instalacija simboličnih naziva, ironičnih i duhovitih, govori nam kako su krhka naša očekivanja i nadanja.

Svaka se idealizirana maštarija o nekom iskrenom i lijepom odnosu, u površnosti i pragmatičnosti životne rutine u hipu, poput izložene svadbene torte, pretvara u "Piece of cake"- u nešto nevažno i banalno.

Htjela sam reći nešto o našem kopanju po sebi, o tome da bi se čovjek malo dublje trebao zagledati u sebe, i otkriti što mu je možda najviše bitno u životu. Kod mene su to odnosi - ne samo ljubavni, nego možda i poslovni i prijateljski,  napominje akademska slikarica Paulina Jazvić.

Od skupe svadbe i "fancy" torte do poruke "Muž mi je na moru", koju nekoj muškoj osobi šalje žena pomorca, može biti kratak put popločen interesima na kojem umiru "slatki snovi".

Želimo kontekstualizirati to da smo u ovom vremenu nepodnošljive lakoće površnosti izgubili iz vida ono što nam je najvažnije - a to je ljubav, i prema sebi i prema drugima,  ističe kustosica izložbe Martina Munivrana.

A onda nas Paulina Jazvić suočava s cijelim jatom labudova, koji plove iznad natpisa "Together forever"- zauvijek zajedno. S labudovima kao simbolom zajedništva i "slatkih snova".

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja.