Otvoren 11. Festival dječje knjige Monte Librić

Otvoren je 11. Monte Librić, pulski festival dječje knjige. Ovogodišnja je tema animacija pa će festival ugostiti brojne poznate domaće ilustratore i animatore. Predstavljeno je oko 30 000 naslova šezdesetak domaćih i stranih izdavača.

Trendovi u dječjoj literaturi, kažu organizatori, mijenjaju se. Fantastika više nije toliko u modi, a princeze iz slikovnica pretvaraju se u aktivne male heroine. Ove godine se počelo buditi nešto novo, neki svjetski trendovi su se počeli slijediti, poput knjiga koje potiču osim onih zabavnih dijelova i neke klikere da se počnu pokretat, vezano uz pokuse, mozgalice, rekla je viditeljica prodaje Tina Zenzerović.

U tjedan dana Monte Librić će posjetiti oko 6000 dječaka i djevojčica. Nažalost, djeca čitaju malo. Zbog toga festival pokušava čitače privući i drugim medijima. Ove je godine to animacija, a podnaslov je - animiraj me. Htjeli smo na neki način reći da to može značiti i zabavi me, odnosno nauči me kako da kvalitetno i dobro provedem svoje vrijeme, istaknula je direktorica festivala Slavica Ćurković.

Pogledat ću neke tamo fora knjige koje bi mogla pogledati lijepo i danas ić kupit s mamom i tatom, rekla je osmogodišnja Paola. A ja volim čitat neke knjige o životinjama i tako. O kojima životinjama? Pa, više onim divljim, i prethistorijskim. Dinosaurima, i zmajevima, tako, dodao je njezin vršnjak Mihovil.

Na Monte Libriću mogu se pronaći i knjige na talijanskom i engleskom jeziku te literatura o odgoju djece.