Medicina ili alternativni načini liječenja - što je učinkovitije?

Kada standardna medicina ne može pomoći ili kada pacijenti nisu zadovoljni nezinim rezultatima, za pomoć se često obraćaju različitim čudotvorcima i iscjeliteljima.  

Često smo svjedoci konzumiranja alternativnih lijekova i različitih preparata sumnjivog porijekla i kvalitete koji obećavaju brzo ozdravljenje. Ljudi se boje nekih generičkih lijekova a, a nerijetko ove alternativne lijekovi nabavljaju i preko interneta, bez ikakvih stručnih uputstava za uporabu.

Koji sve problemi mogu proizaći iz nestručnih alternativnih i nekonvencionalnih načina liječenja i uzimanja lijekova na svoju ruku, u Imam problem su razgovarali prof. dr. sc. Vladimir Trkulja iz Zavoda za farmakologiju, Medicinski fakultet u Zagrebu, psihologinja  Ljubica Uvodić Vranić i mag. Pharm. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.Trkulja je istaknuo da je pri traženju medicinske terapije nužno priznati koje se sve supstance uzima, zbog nterakcija s terapijom. Magistra Soldo naglasila je da često primaju pritužbe građana na nuspojave naručenih pripravaka putem interneta, ili čudotvornih čajeva koji se nude posvuda. Nažalost nemama skoro pa nikakvu kontrolu internet prodaje, rekla je, a u ostali msu slulajevima kontrole stroge.

Korak dalje otišla je gospođa Uvodić reavši kako pacijentima nedostaju jednostavne  poruke i podrška prezaposlenih medicinara, što alternativci nude brzo i jednostavno - samo moraš malo iskeširat.  Šarlatana prepoznajemo po tome što ima manjak opreza a višak manipulativne poslovne sigurnosti - to ćemo mi sada riješiti. Ne ide to baš tako, smatra.

I dok za registraciju lijeka trebate miljune i višegodišnja istraživanja, registracija dodataka prehrani vrlo je jednostavna i gotovo besplatna, a ne prate se učinci, niti se provode kliničke studije. Dok je čovjek loše, poseže za svime što se reklamira kao pomoć, ali često su te metode i preskupe i s upitnim učinkom. Ako iza nečega ne stoji znanstvena potvrda, moramo biti skeptični i to uzimamo na vlastitu odgovornost, zaključili su gosti na kraju vrlo zanimljive diskusije.

U anketi pogledajte jesu li se građani susreli s alternativnim i nekonvencionalnim metodama liječenja i što misle o njima.