Pečuh: svečano otvoreno jedino hrvatsko kazalište u inozemstvu

Obnovljeno Hrvatsko kazalište u Pečuhu, svečano je u četvrtak otvoreno u tom gradu u južnoj Mađarskoj, a u projekt obnove koji je ostvaren zajedničkim sredstvima mađarske vlade, gradske uprave grada Pečuha te Grada Zagreba uloženo je gotovo 3 milijuna eura.

Hrvatsko kazalište u Pečuhu započelo je svoj rad godine 1992. u sklopu manjinskog teatra Pečuha, a godine 1995. počelo je samostalno djelovati kao živo središte hrvatske zajednice u Pečuhu. Njegovanje majčinskog jezika i jačanje identiteta hrvatske zajednice, a osobito mlađih generacija, temeljne su misije ove institucije.

Jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske Hrvatsko kazalište Pečuh, nakon više od četvrt stoljeća neprekidnog djelovanja, više od 2000 predstava izvedenih na brojnim otvorenim i zatvorenim pečuškim kazališnim pozornicama, ali i u brojnim hrvatskim mjestima diljem Mađarske, u suradnji s mađarskim kolegama, ali i brojnim hrvatskim redateljima i glumcima konačno dobiva svoj dugo iščekivani trajni dom,  rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući obnovljeno kazalište.

Istaknula je da je novouređena i suvremeno opremljena zgrada u samome središtu Grada Pečuha nezaobilazni detalj gradske vizure, ali i rezultat zajedničkih napora mađarskih i hrvatskih institucija te nemjerljivog osobnog angažmana brojnih pojedinca iz autohtone hrvatske zajednice koja živi na području Mađarske.

Dodala je kako je tim svečanim otvorenjem nove kazališne zgrade dosanjan dugogodišnji san utemeljitelja i simbola kazališta, svestranoga i upornog kulturnog djelatnika, pokojnog Antuna Vidakovića kojim se ostvaruje vizija "dvaju jezika, dviju kultura u jednom kazalištu".

Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković naveo je da je ukupno u projekt - izgradnje novog kazališnog prostora i obnove stare zgrade - uloženo gotovo tri milijuna eura. To je gotovo u potpunosti financirala mađarska vlada,  jedan dio Grad Pečuh, dok je Grad Zagreb kupio prostor pokraj kazališta na kojem se izgradilo novo kazalište.

Dodao je da je njegov otac Antun Vidaković, osnivač kazališta, želio proširiti kazalište početkom 2000-ih, no nije bilo mogućnosti, pa je 2006. Grad Zagreb kupio zemljište gdje je sada nova zgrada i pozornica Hrvatskog kazališta.

Vidaković je najavio da će 4. svibnja biti izvedena prva premijera u novom kazališta 'Povratak Filipa Latinovicza' Miroslava Krleže. Jako nam je važno očuvanje materinjeg jezika pogotovo kod mladih Hrvatanaglasio je Vidaković.

Osim u Pečuhu, program Hrvatskog kazališta izvodi se i u Budimpešti te u mjestima od Bačke do Sambotela, a česta su i gostovanja izvan Mađarske. Dio programa čine mađarske drame izvođene na hrvatskom jeziku, čime se jača kulturno partnerstvo dviju zemalja.

Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pávo istaknuo je da nisu planirali da će izvođenje radova trajati četiri godine, no da  su morali mijenjati izvođača jer je bilo određenih teškoća. Sada imamo kvalitetnu suvremenu ustanovu, scena je puno veća nego je bila stara te je kvalitetno opremljena, odgovarajućih je dimenzija i omogućuje izvedbu puno ozbiljnijih predstava u odnosu na staru zgradu,  naglasio je Pávo.

Mađarski ministar ljudskih resursa Zoltán Balog rekao je da mađarska vlada snosi dvije trećine ukupne investicije. Ova investicija je slika hrvatsko-mađarske povijesti koja je često bila komplicirana i išla zaobilaznicama, no uspjeli smo postići ovo što vidite,  dodao je Balog.

Istaknuvši kako je ovo jedinstveni pothvat dviju zemalja ministar Zoltán Balog, napomenuo je da je želja ojačati savezništvo i ponovno otkriti kulturnu snagu i energiju koja je u prošlosti Europu uzdigla u visinu.

Ministar Zoltán Balog je danas u uzvratnom posjetu Zagrebu, gdje će zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, večeras otvorit izložbu mađarskog majstora modernog slikarstva Józsefa Rippla – Rónaija u Modernoj galeriji.