25. travnja 1917. - Rođena Ella Fritzgerald

Među mnogim slavnim osobama koje su posjetile Zagreb bila je i Ella Fitzgerald.

Odsjela je u kultnom hotelu Esplanade i izvela „Summertime“.  Ta iznimna pjevačica rodila se 25. travnja 1917. u Newport Newsu u Virginiji. Nakon majčine smrti, ostala je prepuštena sama sebi. Živjela je na ulici i pjevala za novac. Godine 1934. prijavila se na pjevačko natjecanje u kazalištu. Primijetio ju je bubnjar Chick Webb i pozvao je u svoj swing sastav s kojim je snimila prvi hit. Uskoro je Ella od pjevačice sastava postala njegova glavna zvijezda.

Glazbeni ravnatelj Webbova sastava jednom je izjavio: "U tim danima izdavačka kuća nije željela da crnci pjevaju balade... Ova je dama svima njima otvorila vrata." Nakon što je Chick Webb umro, Fitzgeraldova je preuzela vodstvo orkestra na mnogobrojnim turnejama po Sjedinjenim Državama, Europi i Japanu. S iznimno fleksibilnim glasom u rasponu od tri oktave, mogla je pjevati blues, soft jazz i be-bop, te imitirati životinje i pojedine glazbene instrumente. Nastupala je s mnogim glazbenim velikanima, poput Benyja Goodmana i Dukea Elingtona. Često je održavala koncerte s legendom jazza Louisom Armstrongom. Njihove zajedničke snimke mnogi i danas smatraju njezinim najboljim ostvarenjima.

U više od 50 godina karijere, snimila je 200 albuma i dvije tisuće pjesama. Prva je Afroamerikanka kojoj je dodijeljena nagrada Grammy, a osvojila ih je ukupno 14. Još za njezina života američko je Društvo pjevača po njoj nazvalo svoju nagradu. U kasnijim danima, sve ju je više iscrpljivao dijabetes, koji se toliko rasplamsao da je ostala bez vida i amputirane su joj obje noge.
Zajedno s Billie Holiday, Ella Fitzgerald zauvijek će dijeliti tron najveće jazz-pjevačice 20. stoljeća.