Dodijeljene nagrade Dana hrvatske knjige

Društvo hrvatskih književnika (DHK) u Splitu je sinoć dodijelilo godišnje nagrade Dana hrvatske knjige, koji se obilježava se 22. travnja – na dan kad je Marulić završio 'Juditu', a 1900. godine osnovano DHK.

Prigodnim slovom akademika Tonka Maroevića u Akademijinoj palači Milesi u Splitu počeo je znanstveni, književni i izdavački program 28. Marulićevih dana.

Predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović proglasio je ovogodišnje dobitnike nagrada za Dan hrvatske knjige. Nagrade nose imena likova iz Marulićevih djela.

Nagradu 'Judita', koja se dodjeljuje za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, posebice o humanističko-renesansnoj, za 2017. dobio je  Drago Šimundža za knjigu 'Marko Marulić, pjesnik i didaktičar'.

Nagrada je uvijek poticaj da čovjek shvati da ono što radi ima uspjeha. Jasno, tu su u pitanju kultura i civilizacija, te etičke vrijednosti koje su čovjeku uvijek potrebne na svim razinama,  izjavio je dobitnik nagrade 'Judita' Drago Šimundža.

Nagrada 'Slavić', koja se dodjeljuje za najbolju knjigu prvijenac, za 2017. pripala je Luki Vukušiću za zbirku priča 'Vatra u snijegu'. Iznenađenje je bilo potpuno: nisam ni mislio da sam u nekom procesu nagrađivanja, a eto to će biti dobar poticaj za dalje,  rekao je dobitnik nagrade 'Slavić' Luka Vukušić.

Nagrada 'Davidias' dodjeljuje se za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu odnosno studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, no povjerenstvo je odlučilo da se to priznanje ove godine ne dodijeli jer nijedna na natječaj prijavljena knjiga nije udovoljila kriteriju izvrsnosti koji spomenuta nagrada podrazumijeva.