30. travnja 1973. - Afera Watergate

"U Bijeloj je kući razotkriven skandal stoljeća!". Uvečer 30. travnja 1973. vijest o aferi Watergate preplavila je svjetske medije.

Američki predsjednik Nixon prihvatio je ostavke najbližih suradnika umiješanih u aferu, ali je u svom obraćanju naciji tvrdio kako nije sudjelovao niti naložio bilo kakve tajne aktivnosti vezane uz političku špijunažu. Cijeli skandal počeo je u lipnju 1972-ge kada je u Washingtonu uhićeno petero ljudi koji su radili u Nixonovoj izbornoj ekipi jer su provalili u glavni ured konkurentske Demokratske stranke u hotelu Watergate.

Uporni novinari Washington Posta zagrizli su žestoko i krenuli u lov na Nixona. Štiteći makinacije svojih suradnika američki se predsjednik toliko osramotio lažima i prikrivanjem dokumenata da ga je Kongres stavio pred "impeachment", postupak za oduzimanje predsjedničke funkcije. Kada je shvatio da sud posjeduje neoborive dokaze protiv njega, Nixon je podnio ostavku i prije nego što je impeachment pokrenut. Postao je tako jedini predsjednik koji je napustio Bijelu kuću prije isteka mandata, a da nije umro.

Posebno je zanimljivo što je prisluškivanje demokrata bilo potpuno nepotrebno jer uopće nije utjecalo na Nixonovu uvjerljivu izbornu pobjedu. Kolikogod da je imao sramotan završetak, Nixon je ostavio dubok trag u američkoj politici. Završio je rat u Vijetnamu, smirivao strasti hladnog rata, i na iznenađenje svijeta uspostavio odnose s ideološkim protivnikom komunističkom Kinom. Time je pokazao da je smioni državnik koji ruši najokoštalije američke dogme.

Nixon je posjetio i Hrvatsku, upravo u vrijeme zanosnog „hrvatskog proljeća“. Bio je prvi i jedini državnik koji joj je u Zagrebu, u Titovoj pratnji, odao počast neočekivanim poklikom: „Živjela Jugoslavija, živjela Hrvatska!“ U političkoj osami Nixon se ponovno sjetio Zagreba. Zagovarao je hrvatsko priznanje 1991. godine i tražio da se ugrožena Hrvatska opskrbi oružjem pred velikosrpskom agresijom!