Predstavljena monografija o Ivanu Generaliću

Hrvatski muzej naivne umjetnosti predstavio je četvrtu malu monografiju iz biblioteke 'Klasici naive'. Ovaj put monografija obrađuje djelo Ivana  Generalića.

Kao i dosadašnje male monografije o velikim imenima hrvatskog naivnog slikarstva - Feješu, Rabuzinu i Skurjeniju, tako i nova, posvećena Ivanu Generaliću, ima funkciju informatora, vodiča, pouzdanog tumača.

Uz temeljne podatke, predstavljen je umjetnikov opus, kvalificira se njegov umjetnički doprinos i dosezi njegovih ostvarenja u kontekstu hrvatske i svjetske naive.

Smatrao sam da je to najprimjereniji način za predstavljanje naših umjetnika, dakle, s malim brojem djela, s kratkim tekstovima i konciznim tekstovima da se precizno može sve skupa formulirati i pročitati, objašnjava autor monografije Vladimir Crnković.

Velike monografije, divot-izdanja, obično završavaju u prašini polica, a ovo je „monografijica“ koja je za svakodnevnu upotrebi. Riječ je o jednom sažetom obliku obrade pojedinog umjetnika, što dakako nije nimalo lako,  komentira recenzent monografije Marijan Špoljar.

Tekst ove nevelike, ali koncentrirane i funkcionalne monografije, namijenjen i stručnjacima i širokoj publici, ima i engleski prijevod jer, napominju, više od 90 posto posjetitelja Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti su stranci.

I još jedna novost - Hrvatski muzej naivne umjetnosti bogatiji je odnedavno za još jedno majstorsko djelo – 'Krajolik u zimi' Marijana Detonija.