Kraljica Elizabeta napunila 92: od ratne princeze do dugovječne vladarice

Slaveći danas 92. rođendan, najdugovječnija britanska vladarica popularnija je nego ikada.

Po anketi YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim 360 milijuna funti.

Noseći se s brojim udarcima i izazovima u svom dugom životu, kraljica je uvijek zadržala "svoje dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru", rekla je glumica Hellen Mirren koja ju je igrala na filmu.

Rođena je u Londonu 21. travnja 1926. Školovala se u palači, zajedno s mlađom sestrom Margaret.

Nasljednicom prijestolja postala je 1936. kada joj je otac Đuro VI. preuzeo tron. Kako bi je pripremili za buduću dužnost, počeli su je učiti ustavnu povijest, umjetnost, glazbu i jahanje.

Formativne godine obilježio joj je Drugi svjetski rat. Prvi javni nastup imala je u listopadu 1940., kada joj je bilo četrnaest.

Većinu rata provela je u zamku Windsoru umjesto u službenoj rezidenciji u Buckinghamskoj palači jer su London nacisti žestoko bombardirali. Bilo je do doba tjeskobe za cijelu zemlju, pa i za kraljevsku obitelj.

Godine 1947. udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Charlesa i princeze Anne, postaje kraljicom s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Zadnje desetljeće 20. stoljeća bilo joj je najteže nakon rata. Dvorac Windsor zamalo je izgorio, raspao se ionako turbulentni brak Charlesa i Diane, a "narodna princeza" kasnije će i poginuti u prometnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, i monarhija općenito, bile su tada na najnepopularnijoj točki.

Elizabeta kaže da joj je kršćanska vjera pomogla u najtežim trenucima i da je, baš kao i kraljica Viktorija čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro načelo "umjerenost u svemu".

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Philipa, sve je više događanja zadnjih godina morala odrađivati sama. Kraljevski par je lani proslavio 70. godišnjicu braka.

"Kada sam bila djevojčica 'platinasto' kao oznaka za godišnjice uopće nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati", našalila se Elizabeta nedavno.

"Njezine su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje", kazala je Hellen Mirren 2007. primajući Oscara za ulogu one o kojoj je govorila.