Kako okoliš utječe na zdravlje?

Onečišćenje vode u Slavonskom Brodu jedna je od najvećih ekoloških tragedija u povijesti Hrvatske. Ovo zagađenje, kao i skandali s nepropisnim odlaganjem otpada u Zagrebu potaknuli su nas da istražimo kako onečišćenje okoliša utječe na zdravlje ljudi.

Utjecaj onečišćenja okoliša na zdravlje nije jednoznačan. Mora se promatrati u kontekstu različitih bioloških odrednica u samim ljudima i na velikim brojevima. Onečišćenja se dijele na fizikalne, biološke i kemijske, a prate se iz zraka, vode, tla, hrane i u Hrvatskoj posebno aktualnog – otpada.

Nepropisna i ilegalna odlagališta otpada hrvatska su stvarnost, a neispravno saniran otpad može imati utjecaja na zdravlje u vidu akutnih tegoba.

To su tegobe u smislu nadražaja sluznica očiju, nosa, usta, nadražaj kože. Osobe koje rade na odlagalištima otpada ili osobe koje se kreću ili žive oko ilegalnih odlagališta, mogu imati bilo kakve takve akutne tegobe, kaže doktorica Matijana Jergović, specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije, NZZJZ A. Štampar.

Kvaliteta zraka problem je u većini urbanih sredina, ne samo kod nas. No, Zajednički istraživački centar Europske komisije istaknuo je Zagreb kao najveće hrvatsko urbano središte u listu prioriteta po pitanju kvalitete zraka i mogućnosti unaprjeđenja.

Kada je u pitanju kvaliteta vode, kakvoća se redovito prati, kako podzemnih, površinskih tako i mora i voda za ljudsku potrošnju. Svi podaci su dostupni na mrežnim servisima, a pokazuju da je kakvoća vode većinom dobra ili izvrsna.

Da je svijest o očuvanju okoliša na sve većoj razini pokazuju primjeri poput grada New Yorka koji ima kartu s ucrtanim svakim stablom. I ako ste sada pomislili: „ah, gdje smo mi od toga?!“ Odgovor je – vrlo blizu. Vidljivo je to na eko karti Grada Zagreba.

Praćenje stanja okoliša ima za cilj prikupljanje podataka koji se koriste za planiranje i izvršavanje akcija prevencije i kontrole zdravstvenih stanja uzrokovanih onečišćenjem okoliša. Podizanje svijesti ne samo institucija, nego i građana, ključ je očuvanja planeta Zemlje.