Ulica trešanja- koje li romantične adrese!

Neki maštoviti ljudi iz grada Sveti Ivan Zelina odlučili su tako nazvati dio u naselju Majkovec zbog 7600 zasađenih stabala omiljenih koštunica u 20 sorata. Za sve je kriv Zlatan Kljaković Gašpić, prigorski Dalmoš, kako susjedi već 46 godina nazivaju predsjednika udruge "ZG trešnja".

Prije sam imao nasade jabuka, pa sam s vremenom vidio da to neće biti tako unosno, što je vrijeme i pokazalo, onda sam odabrao trešnju, razmišljao sam ja i o marelici, ali nije ovo kraj za marelicu, a za trešnju jest, kaže Gašpić.

Udruga ZG trešnja postoji već 8 godina i stalno se educiraju kako bi nam ovo zdravo voće bilo što ukusnije. Šjor Zlatan je zato skoro svaki dan među svojim trešnjama, društvo mu pravi tek dobroćudni pas Pišta. Ove godine vjerujemo da ćemo pokriti 50% grada Zagreba, 350 tona, grad pojede 600 tona u cijeloj godini.

Dobra sorta mora zadovoljavat tri uvjeta- prvi da je krupna i ukusna, drugi je da redovno rodi i treći je da ne puca na kiši kad je zrela. Znalci među najboljim trešnjama ističu sortu grey star. Trešnje su odlične za dijabetičare, zbog obilja antioksidanasa usporavaju starenje i odlično gase žeđ.