Kino jednakosti za djecu i mlade ponovno u Zaboku i Krapini

Od danas do 27. travnja 2018. u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku održava se 7. KIKI, međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva „Naša djeca" Zabok i Građanske organizacije za kulturu − GOKUL.

Festival već tradicionalno nudi obilje raznovrsnih filmova za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. U pet festivalskih dana organizirano je čak dvadeset projekcija, na kojima se očekuje više od pet tisuća najmlađih posjetitelja. Osim u Zaboku, dio filmskog programa bit će predstavljen i u festivalskoj dvorani u Krapini.

U programu festivala KIKI prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi namijenjeni djeci i mladima. Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 - 6 godina starosti) i školsku dob (7 - 16 godina starosti). Ulaz je na sve projekcije besplatan.

U pet natjecateljskih programa prikazuje se gotovo 30 filmova iz Australije, Bugarske, Danske, Estonije, Francuske, Gruzije, Češke, Irske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Rusije, SAD-a, Slovenije, Švicarske, Švedske i Hrvatske.

O pobjedniku festivala odlučuje dječji žiri, uzrasta do 15 godina. Autoru nagrađenog filma uz novčanu se nagradu dodjeljuje i trofej.

Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o pogledanim filmovima. Ulogu moderatora već treću godinu zaredom preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

Djeca ove godine imaju priliku sudjelovati u nekoliko radionica. Prva od njih, radionica Kako gledati film krenula je već početkom travnja ove godine da bi polaznike pripremila na što upućenije i osvještenije ‒ kritičko gledanje filmova na predstojećem KIKI-ju. Slijedi radionica animacije u suradnji sa Školom animiranog filma iz Čakovca, jednom od najstarijih edukativnih organizacija na području animacije u Europi, osnovanom još 1975. godine. Uz radionicu, ŠAF-ovci su pripremili retrospektivu svojih najboljih filmova.

Čak dva edukativna programa ovogodišnjeg KIKI-ja namijenjena su nastavnicima, učiteljima i odgajateljima. Stručni skup s temama Čarolija filmskog jezika - što se može prikazati samo filmom i Film i hrvatsko obrazovanje te radionički program Metodika nastave kratkometražnog filma.

Cilj KIKI festivala jest razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu.