Počeo 28. Festival hrvatske drame Marulićevi dani

Marulićevi dani naš je jedini festival posvećen domaćoj dramskoj riječi. Od 1991. godine organizira ga splitsko Hrvatsko narodno kazalište, a ove je godine u konkurenciji za festivalske nagrade 12 predstava.

Na subotnjem otvorenju su, tradicionalno, dodijeljene i nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu. Prvu nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst primila je Una Vizek za djelo 'Ja od jutra nisam stao'.

Nagrada je važan poticaj za nove radove. Ako ne dobiješ nagradu, nitko te ne čita. Ja apeliram na sva kazališta da čitaju sve tekstove, ne samo nagrađene, jer ima ih sjajnih,  poručila je Una Vizek.
Una Vizek dobitnica prve Nagrade Marin Držić za 2017.
Tijekom osam festivalskih dana, sve do 28. travnja, na pozornicama HNK Split, Multimedijalnog kulturnog centra, Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka, publika će imati priliku vidjeti predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Bez obzira na brojke, mislim da je izbornica Mira Muhoberac napravila sjajan izbor i da je u Split dovela najbolje od hrvatske kazališne produkcije u prošloj godini. Mislim da će Splićani imati dobar razlog da nas prate iz večeri u večer,  kaže intendant HNK-a Split Goran Golovko.

Izbornica Mira Muhoberac ističe da publiku očekuju vrhunski estetski doseg, genijalni glumci, redatelji i scenaristi i užitak u kazalištu.

Kao prvu predstavu u službenoj festivalskoj konkurenciji Drama HNK-a Split izvela je 'Ol' smo za jedan dan'. Predstava je nastala na temelju novela Marka Uvodića, splitskog autora koji je u svojim osebujnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što danas nazivamo duhom grada.