'Hod po rubu, s Ivicom'

U zagrebačkoj Gliptoteci predstavljena je monografija posvećena kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu Ivici Vidoviću koji je životnu i glumačku scenu napustio prije sedam godina.

Raskošno fotografski opremljena, na više od 500 stranica - u esejima, kritikama, intervjuima - obrađuje život i više od 200 uloga glumačkoga velikana.
'Hod po rubu, s Ivicom' velebno je i na našim prostorima rijetko viđeno monografsko djelo posvećeno jednom glumcu, za koje je prije svega zaslužna životna i glumačka partnerica Gordana Gadžić.
Sedam je godina od smrti Ivice Vidovića, uz pomoć tridesetak autora, pisala, skupljala i pripremala teatrološke i filmske studije uglednih glumaca, teatrologa, redatelja, kritičara, i to s prostora cijele nekadašnje države u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.
Da bi se ovakva stvar napravila, potrebna je borba pojedinca protiv sustava, a ne uz sustav i to je veliki problem,  kaže Gordana Gadžić i dodaje: Najvažnije je za Ivicu činjenica da je on jedan istinit čovjek, a moja zadaća je bila da napravim i istinitu monografiju.

Gluma je prolazna pojava i zajedno s glumcem nestaje i njegovo djelo, stoga ne začuđuje što su mnogobrojni poštovatelji Vidovićeva glumačkog ostvarenja došli odati počast i iznimnom monografskom pothvatu.
Ovakve knjige su iznimno važne jer vraćaju i čuvaju od nestanka, skupa sa svima nama koji smo svjedočili glumi Ivice Vidovića, zadržavaju ga na svijetu,  napominje akademik Boris Senker kojeg te uspomene podsjećaju na razdoblje 70-ih i 80-tih godina, koje je bilo iznimno važno za hrvatsko kazalište. Tada se zahvaljujući Ivici Vidoviću i njegovu naraštaju mijenjao pristup kazalištu i glumi, a mijenjala se i cijela jedna škola,  zaključio je Senker.

Pripadam generaciji koja je rasla s Ivicom Vidovićem, koja je ga pratila u njegovu zrenju u vremenu Teatra ITD. Znali smo da zastupa nas, da zastupa one slabe, one koji su ugroženi i znali smo da je njegova slabost afirmacija unutarnje snage,  istaknuo je akademik Tonko Maroević.

Knjiga velike snage i ljubavi nastala je - kako autorica priznaje - iz najosobnijeg motiva, a posvetila ju je "Ani, Filipu i Luki Vidoviću za nauk i sjećanje". No, ona je i svojevrsni apel za bolju brigu i sistematičnije prikupljanje arhivske građe o našim glumačkim velikanima.

Ostvarenja mnogih legendi hrvatskog glumišta možete pronaći na usluzi HRTi gdje možete uživati u jednoj od uloga Ivice Vidovića koje su mu obilježile karijeru - Servantes iz maloga mista.