Dvojezična kazališna predstava za gluhu i čujuću publiku

Inkluzivni europski kazališni program za gluhu i čujuću publiku u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) predstavlja kazališni komad Čuvari snova temeljen na tekstu finskog autora Eeroa Engvista.

Projekt se bavi granicama na više razina te propituje gdje su komunikacijske granice između gluhih i čujućih, ljubavnika i neprijatelja, vojnika raznih država, žena i muškaraca. Uz pomoć bilingvalne interpretacije likova na znakovnom i glasovnom jeziku istražuju se motivacije za postavljanje granica, a predstava ujedno otvara pitanja o tome što zapravo znači biti inkluzivan.

Mogu li gluhi i čujući nadići komunikacijske granice i mogu li neprijatelji postati ljubavnici – tema je komada čija je radnja smještena na granici dvije neprijateljske države, ali i na granici jave i sna, i čujnog i nečujnog svijeta.

Predstava je nastala korištenjem metoda Inovativnog Bilingvalnog Teatra (IBT). Radi se o pristupu dramskom tekstu u kojem je svaki lik interpretiran istovremeno od strane gluhog i čujućeg izvođača, dajući podjednaku važnost znakovnom i glasovnom jeziku.

Na taj se način potiče inkluzija gluhih u svijetu kazališta, prezentira jednakost čujućih i gluhih, te razvija mješovitu publiku gluhih i čujućih koja simultano može uživati u umjetničkom programu.

Čuvari snova premijerno će biti izvedeni u četvrtak, 26. travnja, u 20 sati u Velikoj dvorani CeKaTe Teatra. Predstavu su razvili glumci, članovi udruge DLAN, a redatelj je Angel Naumovski.

U predstavi nastupaju Iva Vrbos, Korana Ugrina, Kristijan Ugrina i Lino Ujčić Matessa, a ulaz je slobodan.