"Knjiga o Baltimoreu" ili "Gruba ljubav"

Književna kritičarka Jagna Pogačnik izdvojila je ovaj tjedan Knjigu o Baltimoreu Joëla Dickera i Grubu ljubav Suzane Bosnić Majcenić.

Joël Dicker - "Knjiga o Baltimoreu", Fraktura

Joël Dicker švicarski je pisac koji piše na francuskom jeziku. Prestižne nagrade i svjetsku slavu donosi mu roman "Istina o Slučaju Harry Quebert" koji postaje međunarodni književni fenomen, preveden na 38 jezika u više od 50 zemalja. S „Istinom o slučaju Harry Quebert" Dicker je osvojio važne nagrade.

U "Knjizi o Baltimoreu", svome četvrtom romanu objavljenom 2015. , uspio nam je ponuditi sve sastojke svog prethodnog romana, uključujući i njegova junaka, pisca Marcusa Goldmana. Uzbudljiva je to obiteljska saga koja se čita kao triler. Riječ je o Goldmanima, američkoj obitelji židovskog porijekla koji su se do dana "velike nesreće"  dijelili na Goldmane iz Baltimorea i Goldmane iz Montclaira.

Max Goldman imao je dva sina - Saula i Nathana i želio je da oni preuzmu njegovu obiteljsku tvrtku za proizvodnju medicinskog materijala, no sinovi su željeli vođenju tvrtke pristupiti na posve drukčiji način, što otac ne prihvaća i to dovodi do svađa oca i sina, ali i braće međusobno. Odnos među braćom oduvijek je konkurentski; jedan od njih postaje odvjetnik i seli se u elitnu četvrt Baltimorea i njegova obitelj ima uspjeh, novac i talent te dva nadarena sina od kojih je jedan biološki a jedan posvojen, a drugi ostaje u maloj kući u New Jerseyu, s obitelji živi skromno i ima sina Marcusa koji će postati književna zvijezda i pripovjedač ovog romana.

Marcus u potrazi za građom za novi roman, osam godina kasnije, kopa po svom djetinjstvu i zapisuje što se dogodilo njegovoj obitelji, kako se raspala pod teretom zavisti, laži, tajni, izdaje...

Roman o zabludama i kraju jednoga djetinjstva, ljubavi, prijateljstvu, odanosti i fatalnoj varljivosti sjećanja. Priča o obiteljskom suparništvu i odrastanju koje uvijek podrazumijeva i suočavanje sa stvarnošću.

Jedna od podtema je i ona o usvojenom djetetu koje se nađe u bogataškoj kući, kasnije čovjeku koji ne uspijeva riješiti problem obitelji kojoj je pripadao ali ga je odbacila.

Suzana Bosnić Majcenić - "Gruba ljubav", Funditus

Suzana Bosnić Majcenić debitirala je zbirkom priča "Pod zemljom u velikim cipelama" u kojoj je iskazala talent za uobličavanje fragmenata, nastavila romanom „Tolba" za koji je odabrala matricu fantastike. Međuljudski odnosi, među kojima su oni obiteljski često najindikativniji i najbolniji, tema su i njezine nove proze "Gruba ljubav", koja progovara o bolesti, smrti bližnjih i traumi.

Tema starosti uobličena kroz fragmente čija je pripovjedačica kćer suočene sa starenjem, bolešću, nemoći i na kraju odlaskom svoga oca, u ovoj je knjizi obrađena duboko intimno i proživljeno.

Knjiga je podijeljena na tri dijela - suočavanje s očevom starošću koja ga mijenja, prepušta bolesti, institucionalnom brigom za starije osobe, te suočavanja s očevom smrću, ali i samom sobom nakon nje.

"Gruba ljubav" je vrlo osobna knjiga jer najvećim je dijelom knjiga pripovjedačici, kćeri, koja u novonastalim uvjetima propituje odnos s ocem, obitelji, rodnim otokom, prošlošću. Tonom je "Gruba ljubav" sumorna i mračna, ali prepuna empatije.

Nemoć, strah, ljutnja, bol, čuđenje, nadanje, žaljenje i pomirenje, sve je to utkano u ovu prozu u kojoj se puno toga ne objašnjava, ponekad dočarava tek jednom jakom slikom, ali na kraju prerasta u cjelinu koja progovara o prolaznosti i kraju, ali i materijalnim i duhovnim aspektima uspomena.

Pripovijedanje je kao fotografiranje, gotovo dokumentaristički precizno, ali istovremeno jako emotivno.