Priča o svjetlosti i neobičnim nakitima

Zavirit ćemo u svijet jedne umjetnice koja se voli igrati sa svjetlom, izrađivati neobičan nakit i zanimljivo neobične predmete. Višestruko je nagrađivana i to najčešće na međunarodnim natječajima. Pričamo o Diani Sokolić.

Umjetnost je njezin život, a nju unosi kroz najneobičnije forme u obične stvari. Diana Sokolić je samostalna umjetnica čija je prva ljubav svjetlosna umjetnost, a druga razni zanimljivi modno umjetnički dodaci. Njezin materijal je pleksiglas, oblik trokut, a sve ostalo je stvaralački zanos.

Svaki taj rad ima mnogo faza kroz koje treba proći i vrlo je zahtjevan tehnički, a i fizički, tako da su recimo čizme nastajale dugo, jako sam se namučila oko njih, trebalo je savijati taj plexi, bušiti ga, spajati da bi on izgledao ovako kao čizme Dart Vedera ili Lady Gage ili nešto neobično, drugačije i novo, otkriva umjetnica.

Uz čizme je nastala i cipela - baš kao iz bajke samo u novijem vremenu od modernijeg materijala. I čizme i cipela nastale su prvotno za Zagrebački salon primjenjene umjetnosti, no ondje je bila izložena samo cipela.

S obzirom na to da sam bila sigurna da su čizme odlične poslala sam ih na međunarodni natječaj u Londonu koji se zove London international creative competition. To je veliki međunarodni natječaj na kojem se dodjeljuju dvije nagrade među 15 finalista, a poneki dobiju priznanja. Ja sam dobila priznanje, izjavila je Sokolović.

A dobiti priznanje u međunarodnoj konkurenciji vrlo je velika stvar za umjetnike. Zato Diana mnoge svoje radove šalje na natječaje diljem svijeta.

Obično joj ideje dolaze na različite načine, kaže, često je neke osobe inspiriraju na neke od radova pa je tako napravila ove štapove koji su dobili, možda jedna od njezinih najdražih nagrada - brončana nagrada na međunarodnom natječaju za dizajn u Commu u kategoriji pomagala za 3. životnu dob.

Kao samostalna umjetnica Diana Sokolić već mnogo godina uz veliku samodisciplinu, prilagođavajući se vremenu u kojem stvara, kroči svoj umjetnički put. A potvrda da dobro radi je mnogo više "upisanih" uspjeha nego neuspjeha.