Aviciijeva smrt simbolično je odrastanje EDM-a

Rock 'n' roll je imao Buddyja Hollyja, psihodelično doba imalo je Jimija Hendrixa i Janis Joplin, a grunge Kurta Cobaina. Sada elektronska plesna glazba ima Aviciija.

Smrt švedskog DJ-a, prve superzvijezde elektronske plesne glazbe (EDM) koja je umrla premlada, predstavlja simbolično odrastanje izrazito mladenačkog glazbenog pravca.

Avicii, pravim imenom Tim Bergling, nije pionir EDM-a, scene koja je eksplodirala s prijelazom stoljeća i danas vrijedi 7,4 milijarde dolara, ali je prvi koji žanr približio 'mainstreamu'.Mladi Šveđanin 2011. snimio je radifoničnu pjesmu "Levels", koja je ušla među top 10 singlova diljem Europe zahvaljujući 'sampleu' velikanke soula Ette James.Zatim se dvije godine poslije udružio s rock grupom Coldplay na pjesmi "Sky Full of Stars", ali se vjerojatno najupečatljiviji trenutak njegove karijere zbio na Ultra festivalu u Miamiju kada je pred začuđenom publikom na pozornicu izveo 'bluegrass' bend s bendžom i predstavio svoj budući megahit "Wake Me Up".

Avicii je već tada upozoravao na umjetničke i komercijalne limite EDM-a. Rekao je da je pravac postaje glazbeno 'pretvrd' i nemelodičan i da će ga se publika brzo zasititi. Tvrdio je da se mora mijenjati.

Zauvijek mlad

"Wake Me Up" će se sada pamtiti po nečem drugom, a ne triku s bendžom. Pjesma govori i o starenju, sa stihom "I wish I could stay forever this young".
Kao i ostale glazbenike koji su umrli mnogo prije svoga vremena, i Aviciija će pamtiti s aurom tragedije. Povukao se s turneja 2016. jer je patio od zdravstvenih problema, uključujući akutnu upalu gušterače, vjerojatno izazvanu prekomjernim alkoholizmom. Avicii je umro tijekom odmora u Omanu. Okolnosti nisu poznate, ali policija je isključila sumnjivu smrt.Za jednu godinu je 'promašio' članstvu u tzv. klubu 27 - slavnih glazbenika koji su umrli s 27 godina, uključujući Cobaina, Hendrixa, Joplin, Jima Morrisona, Amy Winehouse i Briana Jonesa.

On je znao o sebi govoriti da je zapravo introvertirana osoba koja se nikada nije osjećala ugodno u životnom stilu DJ-a kojem je alkohol uvijek bio dostupan u velikim količinama i najčešće besplatan.

EDM prezasićen?

Može li možda njegova smrti donijeti prekreticu EDM-u? Avicii je zadnjih godina govorio da scena vene. EDN je počeo bivati prezasićen prije četiri, pet, šest godina kada je novac postao sve. Od tada se mentalno ne želim povezivati s EDM-om, rekao je u intervjuu za Rolling Stone u rujnu.On je prošle godine izdao album na kojem je, među ostalim, singl "Lonely Together" s Ritom Orom, što je zapravo malo čvršća pop pjesma bez bučnih sintesajzera kakvi su ozbilježje EDM-a. Međutim, nema znakova da je ono što je govorio Avicci točno.

Calvin Harris, najplaćeniji DJ, zaradio je lani 48,5 milijuna dolara, a raste i ukupna vrijednost industrije elektronske plesne glazbe.