1. svibnja 1903. - Najsmrtonosnija utrka

Trkaći automobili i danas mogu postati prave ubojice. U borbi za što većim brzinama vozači se sudaraju, prevrću i pogibaju, a često stradaju i gledatelji duž trkališne staze. I to sve unatoč najstrožim propisima o sigurnosti!

Nekada je automobil bio sporo i neopasno vozilo. U Zagrebu su, primjerice, sve do 1910. više nesreća prouzročile kočije i tramvaji nego automobili. No, i u to davno doba automobilizma događale su se prave katastrofe: 1. svibnja 1903. iz Pariza je prema Madridu krenula kolona vozača u suludoj natjecateljskoj atmosferi. Tadašnji "bolidi" već su bili prave grdosije. Jurili su 150 kilometara na sat, prebrzo za svoje slabe gume i kočnice. Time su postali smrtonosno opasni ne samo za vozače nego i za brojne znatiželjnike uzduž dugoga puta.

Kad je jedan vozač upozorio na moguće nesreće, organizatori su mu odgovorili: Samo potjerajte auto u ljude, oni će se brzo razmaknuti!

U prvoj etapi do Bordoa nesmotrenost i žurba uzeli su svoj danak. Više je vozača poginulo, a jedan je Englez živ izgorio zbog prevrtanja. Tragedija se redala za tragedijom. Na cesti je zgaženo nekoliko ljudi. Jedan se vozač zaletio u neku kuću, raznijevši i nju i njezine stanovnike, i, dakako, sam sebe!

Sutradan su svi govorili o "luđacima u automobilima", a novine su natjecanje proglasile pravom "trkom smrti". Pod pritiskom bijesne javnosti vlada je morala zabraniti daljnje natjecanje. Tek poslije te tragične utrke u svijetu su se počele primjenjivati pravila sigurnosti. Jer, automobil je postao opasan!