Matija Dedić i Diego Matheuz, jazz & klasika

Klasika & jazz, novi koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz Majstorskog ciklusa, u četvrtak 26. travnja u 19.30, na podij Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog dovodi jazz pijanistu Matiju Dedića i venezuelanskog maestra Diega Matheuza.

Na programu su Voda i vatra za G. F. Händela,  simfonijski hommage, Alfija Kabilja, Rhapsody in Blue, za klavir i orkestar, Georga Gershwina i Deveta simfonija u Es-duru, op. 70, Dmitrija Šostakoviča. EBU-ovu obilježavanju 250. godišnjice Händelove smrti 2009. godine, priključila se, na narudžbu HRT-a, skladba Vatra i voda za G. F. Händela  Alfija Kabilja, koja se prvi put javno izvodi u Hrvatskoj.


                                                        Matija Dedić (Foto: Marija Štilinović/HRT)                      

Popularna, ali ne tako često izvođena Rhapsody in Blue  Georga Gershwinova traži pijanista koji suvereno vlada spojem jazza i klasike, a u Hrvatskoj ga je pronašla u istaknutom jazz glazbeniku Matiji Dediću.


                                  Diego Matheuz na probi u studiju Bajsić HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Južnoamerički temperament dirigenta Diega Matheuza, uz Gustava Dudamela, najvećega venezuelskog glazbenika izraslog iz programa El Sistema,  zasigurno će podići atmosferu raskošnim ritmovima, kojima vrvi i partitura Šostakovičeve Devete simfonije.

Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3), a osim na radiju, dostupan će biti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.