Čak 66% hrvatskih građana ilegalno dolazi do glazbe

66% hrvatskih građana koristi neki ilegalni način dolaska do glazbe, ali istovremeno ih i više od 80% smatra da bi umjetnici i glazbenici trebali moći živjeti od svog rada, rezultati su istraživanja o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske diskografske udruge (HDU) Želimir Babogredac na panel raspravi Suvremeni načini korištenja glazbe naglasio kako rezultati istraživanja ukazuju na novi izazov diskografima, ali i zaštitnicima intelektualnog vlasništva navodeći, prije svega, edukaciju i podizanje razine svijesti građana koji nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s nezakonitošću određenih načina konzumiranja i dolaska do glazbe.

Primjerice, prema predstavljenom istraživanju, čak 44% ispitanika smatra legalnim skidanje glazbe s Youtubea na računalo, gotovo 20% smatra legalnim skidanje glazbe sa stranica za dijeljenje, a samo 34% njih koristi isključivo ''legalnu'' glazbu. U slučaju nedostupnosti piratskih sadržaja, prema istraživanju, većina ispitanika bi nastavila slušati glazbu na Youtubeu.

Naglašeno je i kako samo 16% posto korisnika smatra vjerojatnim da će u budućnosti koristiti plaćene servise, ali i da je čak 50% ispitanika spremno najviše 10 kuna mjesečno izdvojiti za servis za slušanje glazbe. Istovremeno, za takav je servis samo njih 3% spremno izdvojiti između 51 i 75 kuna što je, kako je istaknuto, uobičajena cijena mjesečne pretplate. Samo 1% izdvojio bi više od tog iznosa.

Hrvatsku diskografsku udrugu čini nas stotinjak poduzetnika koji smo se udružili s namjerom da proizvodimo i očuvamo blago koje nam daju naši autori i izvođači koji surađuju s nama. Stotinjak nas poduzetnika ima u svojim tvrtkama oko tri stotine zaposlenih, a stalnih suradnika preko tisuću. Iz tog razloga, a i zbog više od 100 tisuća fonograma koje imamo u svojim vlasništvima, obavezuje nas da se pokušamo poduzetnički oduprijeti pirateriji i lošim nametima,  istaknuo je Babogredac.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić iskazao je potporu udruge poslodavaca u predstavljenim planovima diskografa. HUP stoji na dispoziciji diskografima koji želi zaštititi svoje interese, biznise i prava,  rekao je Jakelić.

U sklopu panel rasprave govorilo se i o novim navikama slušanja glazbe na temelju predstavljenog istraživanja prema kojem više od 96% ispitanika sluša glazbu na radiju i internetu čineći ih najčešćim medijima za slušanje glazbe.

Prema istraživanju, čak 78% ispitanika svakodnevno sluša glazbu na radiju, preko interneta njih 68%, preko pametnog telefona 48%, a preko ''odumirućih'' medija cd-a i dvd-a samo 24%.

Prezentirani su i podaci o učestalosti slušanja i stavova građana prema glazbi prema kojima 93% ispitanika koristi stranice poput Youtubea na kojima se glazba može slušati besplatno, 43% građana posjećuje koncerte nekoliko puta godišnje te na njih troše do 300 kuna te da 42% ispitanika podjednako sluša domaću i stranu glazbu.

Takozvane cajke najmanje se slušaju u Srbiji, najmanje u njihovim urbanim sredinama. Najviše se slušaju u Hrvatskoj, jer su zabranjene, a što je zabranjeno slatko je voće,  rekao je autor i glazbenik Tonči Huljić.

Istraživanje o navikama slušanje glazbe u Hrvatskoj za HDU je u ožujku provela agencija Hendal metodom 'online' intervjua na nacionalno reprezentativnom uzorku od 800 ispitanika.