Općina Cestica uzela uzde u svoje ruke, ulagači hrle

Općina Cestica uz granicu sa Slovenijom, u općoj je krizi, uzela uzde u svoje ruke. Iskoristili su golemi potencijal europskih projkata za pokretanje gopodarstva, turizma i obrazovanja, privlače i strane ulagače što ih čini mjestom ugodnim za život ne samo domaćih - već i stranaca.

U općini Cestica ugodno živi 5 i pol tisuća stanovnika. Iako ih 700 radi u inozemstvu, većina ih se za vikend vraća, ondje grade kuće i podižu djecu. Lijepo je uređen vrtić, a osnovna je škola jedna od samo pet škola u varaždinskoj županiji koje će od jeseni početi s eksperimentalnim provođenjem kurikularne reforme. Četristo trideset i troje učenika, dobit će nove kurikulume, nastavne materijale te kompletnu informatičku opremu.

Povoljna je poduzetnička klima, s dvije gospodarske zone, nazaposlenost svega tri posto.

U zadnjih 15-tak godina na ovom podrulju naši poduzetnici kojih ima 187 zaposlil i su i otvorili su 750 novih radnim mjesta. Tu su uglavnom zaposleni ljudi s područja Cestice, ti poduzetnici su vrlo aktivni, vrlo kvalitetni i svi isplaćuju plaće na vrijeme, što je najbitnije danas, izjavio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica.

Poput obitelji koja je stigla ovamo iz Padove prije 13 godina. Krenuli su s četiri, a danas imaju stotinu zaposlenih u proizvodnji visokokvalitetne sportske, zaštitne te obuće za vojsku. Zbog nedostatka radne snage, odgodili su gradnju novog pogona.

Kako za Talijane, tako i za domaće - vinogradarski je kraj pravi raj. Obrezuju se trsevi, uživa u mirovini. Sada je vrijeme za uređenje okućnica, šiša se živica, ne zna se čija su dvorišta i vrtovi ljepši.

Predivna priroda i povoljan geografski položaj idealni su za razvoj seoskog turizma, pa su europskom projektu turistička zona Haloze-Zagorje dobili 500 tisuća eura. Gradnja kampa i autokampa mnoge će puteve usmjeriti - u Cesticu.