Jubilarni 50. put dodijeljene nagrade 'Grigor Vitez'

Naša najuglednije nagrada za dječju književnost i ilustraciju proslavila je pola stoljeća postojanja. Tom prigodom Silviji Šesto uručeno je posebno priznanje za ukupan doprinos dječjoj književnosti.

U zagrebačkoj dvorani 'Lisinski' bilo posebno svečano: osim obilježavanja velikoga jubileja, prvi su put dodijeljene i nagrade prema izboru dječjeg žirija. Roman 'Mačak s četvrtog kata' osvojio je naklonost dva žirija: odraslog i novoutemeljenog dječjeg.

Novinar i publicist Vlado Rajić primio je tako i Pticu i Ptičicu - statue nagrade 'Grigor Vitez' za 2017. godinu. Trebalo bi najprije najstarije naučiti da čitaju knjige. S mojim Mačkom se dogodilo to da su ga prvo pročitali roditelji - a onda sam bio siguran da će i djeca doći do toga,  kaže Rajić.
Slavimo pola stoljeća Nagrade "Grigor Vitez" za dječju književnost
Nagradu za književni tekst za mlade primila je Nena Lončar za roman 'Sve o Evi - vodič za sanjare', kojima je knjigu i posvetila. Meni je ovo posve nešto novo jer pišem, odnosno objavljujem, tek 3,5 godine, i u tom se razdoblju svašta dogodilo - ovo je, naime, treća velika nagrada koju sam dobila, i to je kulminacija mojeg rada, tako da sam i uzbuđena i sretna,  rekla je Nena Lončar.

Rekordnih 95 knjiga prijavljenih na natječaj svjedoči o uzletu scene, a peteročlano povjerenstvo nije imalo lak zadatak. Književnost uvijek govori o temeljnim ljudskim vrijednostima, o prijateljstvu. Najviše su nas dotaknule knjige koje imaju tu notu, ali  i skriveni podtekst i za odrasle,  napominje predsjednica Stručnog povjerenstva, akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko.

Za svoje su ilustracije nagrađeni i Dubravka Kolanović za autorsku slikovnicu 'Čarolija zagrljaja', Manuel Šumberac za 'Juru i kuckalo protiv dosade', Marsela Hajdinjak za 'Nuru N'zuri: lavov povratak', a Posebno priznanje primila je Sivija Šesto.

Strašno mi je drago i što je to 50. obljetnica nagrade koja nosi ime mojeg omiljenog pisca i što su se sjetili da netko radi… Ja sam posljednjih 5 godina doista 'izgrala' u Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade u kojem smo i puno tog napravili,  ističe Posebnog priznanja Nagrade 'Grigor Vitez', predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto.

Prva hrvatska nagrada za dječju knjigu hrabro ide dalje - pod geslom - Nagrada koja odrasta s djecom!