Lupinizam u Klovićevim dvorima

Malo ga tko pozna po imenu Ivan Lepen, ali zato svi znaju za Stephana Lupina - kontroverznog svjetski poznatog fotografa koji se prije desetak godina okrenuo slikarstvu i kiparstvu.

Omiljen ili ne, uvijek kontra uvriježenih normi u izraženoj potrebi za potpunom slobodnom, Lupino je u proteklih 35 godina stvorio impozantan opus koji će od danas publika imati priliku vidjeti u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba donosi niz eksponata: od prvih do najprodavanijih fotografija nastalih 80-ih u New Yorku, na kojima su i mnoge svjetske zvijezde, poput Micka Jaggera ili Pelea, preko apokaliptičnih slika do monumentalnih skulptura - ukratko "lupinizam".
Lupinova retrospektiva u Klovićevim dvorima
Zbog neuhvatljive energije, nepokoravanja društvenim normama, uvjerenja da je ono što stvara 100 godina ispred svog vremena, likovna ga kritika nije mazila. Put od ateljea, preko ljevaonica do svjetskih galerija i muzeja, Lupina sve više svrstava u red multimedijalnih umjetnika, a sve manje samo fotografa.

Svakim svojim umjetničkim djelom želi ispričati neku priču. Svidjela vam se ona ili ne, ovako na okupu u Klovićevim dvorima, malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja.