3. svibnja 1998. - Umro Gojko Šušak

Gojko Šušak dugogodišnji ministar obrane Republike Hrvatske, umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu nakon teške bolesti.

Gojko Šušak rodio se 1945. u Širokom Brijegu. Otac i brat nestali su mu u Drugome svjetskom ratu, a 1968. Gojko je otišao najprije u Austriju, a zatim Kanadu. Ondje je pomagao u organiziranju hrvatskih škola i sudjelovao u različitim hrvatskim organizacijama. Tu je prihvatio program Tuđmanove pomirbe i uspostave samostalne, demokratske Hrvatske.

Nakon 21 godine vratio se iz emigracije. Sudjelovao je u radu prvoga Općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, a poslije izborne pobjede imenovan je ministrom iseljeništva. U rujnu 1991., u kritičnom trenutku Domovinskoga rata, postao je ministar obrane. U teškim ratnim okolnostima Gojko Šušak dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i opremanju Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!" postalo je sinonim za sve pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata.

Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Šušak je imao snažan utjecaj na hrvatsku politiku koja se ondje vodila. U svom dugogodišnjem djelovanju dao je velik doprinos i razvoju američko-hrvatskih odnosa.
Pogreb ministra – pobjednika u Domovinskom ratu, čovjeka koji je malo govorio, a mnogo činio, bio je jedan od najvećih u Hrvatskoj. U toj prigodi bivši američki ministar obrane William Perry Šuška je ocijenio čovjekom „koji je sebe trošio za vrijedne ideale. Njegovo mjesto nikada ne može biti s onim bešćutnim i plašljivim dušama koje ne poznaju ni pobjede ni poraze.“