Elis Lovrić - Joni Mitchell s one strane Učke

Danas 'Joni Mitchell s one strane Učke', a nekada glumica riječkog HNK-a zauvijek zapamćena po ulozi Fanice u predstavi 'Vježbanje život' Georgija Para, jedinstvena je kantautorica koja je, iako pjeva na sedam jezika, album 'Merika' objavila na svemirskom - labinjonskoj cakavici.

Dijalekt je to kojeg danas govori oko 10 tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i po svijetu davno iseljenih Istrana. Neobičan je i rijetkima razumljiv, ali zato je vrlo melodiozan. Elis Lovrić na tom dijalektu već više od deset godina desetljeća piše pjesme, koje sama i sklada.

Poslušajte jednu od njezinih pjesama koju je izvela na kraju gostovanja u emisiji A forum:Pogledajte I uvodni prilog o Elis Lovrić iz emisije A forum u kojem smo sabrali talente te svestrane umjetnice:Zašto je nazivaju istarskom vilom, kako to da je umjesto svjetske slave i milijuna izabrala pisati za sebe i udovoljavati sebi? Koja je bila njezina točka preokreta i kako je to kada baš sve radiš sama?

Pitanja su to na koja je Elis Lovrić odgovarala tijekom razgovora koji smo emitirali u ciklusu emisija A forum, koji prikazujemo srijedom na HRT3 te na usluzi HRTi.