Naša usta - kruna našega zdravlja

O važnosti zdravlja zubi nepotrebno je govoriti. No, većini ljudi i sama pomisao na odlazak zubaru predstavlja veliki problem. Na sreću, u većini slučajeva,  za razliku od drugih grana medicine, u stomatologiji danas postoji mogućnost gotovo savršene rekonstrukcije zubi kao dugotrajno ili doživotno rješenje.

Naša usta su kruna našega zdravlja. Živimo u vremenu kada nedostatak jednog ili više zubi možemo riješiti na brz, kvalitetan i bezbolan način.
Uz implantate, kao najbolje rješenje, mostovi su, unatoč objektivnim nedostacima, iz financijskih razloga, čest odabir mnogih pacijenata.

Most nadoknadi zube koju su izgubljeni, ali ne spriječava resorpciju odnosno razgradnju kosti gdje su izgubljeni zubi bili. Danas mi kad se srećemo sa situacijom gdje želilmo pacijentima neke stare mostove prebaciti na implantate, onda nam često fali kosti jer su zubi davno izvađeni. Kad neka mlada osoba izgubi jedan zub i susjedni zubi su potpuno zdravi, možemo reći da je zločin izbrusiti mu dva zuba da bi se nadomjestio taj jedan koji fali. Tu je implantat praktički jedino opravdano rješenje, smatra stomatolog Marko Krmpotić, specijalist oralne kirurgije.

Uz pomoć lijekova moguća je regeneracija kosti na mjestu izgubljenog zuba, za što je potrebno 3- 6 mjeseci: Mi ustvari isprovociramo reakciju organizma odnosno pomognemo organizmu da sam stvori kost tamo gdje je više nema, odnosno gdje se resorbirala, tako da je to biološki postupak kod kojeg pomažemo organizmu ono što je njemu prirodom dano, dakle, kost se spontano dobro regenerira, ali joj treba mala pomoć u tome, objašnjava doktor Krmpotić .

Gotovo da i nema stanja, ističe dr. Krmpotić, kada se implantati ne mogu ugraditi u čeljust. Zahvati su to koji se rade pod lokalnom anestezijom, za svega nekoliko sati.

Specijalist oralne kirurgije, dr. Marko Krmpotić jedan je od rijetkih stomatologa u našoj zemlji koji, pod općom anestezijom,  ugrađuju tzv. zigomatične implantate pacijentima kojima se kost više ne može regenerirati.

To je jedna ekstremna kiruška tehnika gdje se implantati ne mogu ugraditi u čeljusnu kost jer je nema, nego se sa posebnim dugačkim implantatima dohvaća jagodična kost. To je kiruška tehnika sofisticirana i zahtjevna, kaže.

Implantate kao zamjenu za izgubljene zube mogu ugrađivati svi stariji od 17 godina. Kontraindicirani su za pacijente s teškim psihičkim poremećajima i ovisnostima te žene koje dugotrajno uzimaju lijekove za osteoporozu.